ЕМА с препоръки за лекарство срещу множествена склероза

OFFNews 04 ноември 2019 в 15:53 1654 0

Снимка Pixabay

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) оповести нови препоръки, по повод употребата на лекарството Lemtrada. Реакцията е с цел намаляване на риска от сериозни странични ефекти, съобщи Франс прес.

Според експертите медикаментът не трябва да се приема от пациенти със сърдечносъдови проблеми, кръвоизливи и различни автоимунни заболявания, уточниха от агенцията. През април ЕМА разгласи временни мерки за ограничаване употребата на лекарството. Сега агенцията препоръчва нови мерки, за да може бързо да се идентифицират и лекуват нежелани ефекти, които е възможно да се появят при употребата на това лекарство.

Най-важните нежелани лекарствени реакции при Lemtrada са автоимунни заболявания (при които защитната система на организма атакува нормалната тъкан), включително нарушения на щитовидната жлеза, нарушение на кръвосъсирването, причинено от нисък брой на тромбоцитите), увреждане на бъбреците, както и нарушения на белите кръвни клетки. Lemtrada не трябва да се използва при пациенти с ХИВ инфекция и при пациенти с тежки инфекции. 

Препаратът трябва да се приема в болници, в които има лесен достъп до интензивно отделение, и специалисти, които да се погрижат за отстраняване на сериозните нежелани ефекти. Сърдечните проблеми обикновено възникват през първите дни след приема на лекарството, докато други нежелани ефекти е възможно да се появят месеци по-късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови