Един на всеки четирима е застрашен от инсулт

29 октомври - Световен ден на инсулта

OFFNews 29 октомври 2019 в 17:05 5319 0

Снимка Pixabay

Един на всеки четирима е застрашен да получи инсулт поне веднъж в живота си, а повечето инсулти могат да бъдат предотвратени, ако следваме няколко прости стъпки: редовно проследяване на артериалното налягане, кръвната захар и холестерола; редовни физически упражнения; избягване на наднормено тегло чрез спазване на здравословна диета; намаляване консумацията на алкохол и избягване на тютюнопушенето, съобщават от Националната пациентска организация.

На 29 октомври се отбелязва Световния ден за борба с инсулта. Тази година Световната инсултна организация е избрала той да премине под мотото „Един от четирима от нас ще получи инсулт. Не бъди този един“ (“1 of 4 of us will have a stroke. Don’t be the one”). Поради голямата социална значимост на заболяването, в много страни по света се организират разнообразни инициативи, за повишаване на осведомеността за инсулта и неговата превенция.

Мозъчносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят и България не прави изключение – страната ни е на едно от първите места. У нас се регистрират годишно около 82 398 случая на мозъчносъдови заболявания. От тях 35 311 са с мозъчен инсулт, а 7 175 завършват с летален изход.

Тези, които преживяват мозъчния инсулт, са с различна степен на инвалидност, която при 10% от пациентите е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% имат говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.

Тази година вниманието се фокусира върху спешната нужда от действия за превенция на мозъчносъдовите заболявания, научавайки обществото да разпознава първите симптоми на мозъчен инсулт и какви бързи мерки трябва да се предприемат. С #DontBeTheOne всеки желаещ може да се присъедини към разпространението на информация и повишаване на информираността относно инсулта.

Във връзка със Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври, и Международната седмица на предсърдното мъждене – 18-24 ноември, през последната седмица на месец октомври и целия месец ноември Национална пациентска организация (НПО) за трети път ще проведе кампания за безплатни прегледи на пациенти от малки населени места, които са в риск от инсулт и предсърдно мъждене, като записването ще става през личните лекари и/или преглеждащите специалисти.

Прегледите стартираха през 2018 година, когато бяха скринирани 427 пациенти от 11 населени места. През месец май 2019 година акцията се проведе за втори път и бяха осъществени прегледи на 301 души от 13 градове и села.

Чрез тези прегледи се цели профилактиката на сърдечносъдовите заболявания и откриването на пациенти с предсърдно мъждене или в риск от възникване на инсулт, подобрение качеството на живот и осигуряването на дългосрочен и по-качествен контрол на заболяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови