Един от шест европейци среща трудности при зачеването на дете

Европейските пациентски организации с призив фертилността да бъде включена в здравното образование

OFFNews 07 ноември 2019 в 11:47 1535 1

Пациенти от цяла Европа призовават за включване на фертилността в здравното образование на гражданите. Сдружение "Зачатие" се включва активно в кампанията на Асоциацията на европейските пациентски организации Fertility Europe за седмицата на фертилността 2019 "Моята фертилност, моето бъдеще, моето семейство!", съобщават от Сдружение „Зачатие“.

Фертилността е термин, който обозначава естествената способност за зачеване, износване и раждане на жизнеспособно потомство. Европа е континентът с най-нисък общ коефициент на фертилност в света и най-застаряващо население.

В България средната възраст на майката при раждане на дете през 2010 г. е била 27.5 години, а през 2018 г. е 28.8 години. Тоталният коефициент на плодовитост през 2010 г. е бил 1.49, а през 2018 г. – 1.56.
За Европа този коефициент е 1,59, а минимумът е 1,3. За да се поддържа положителен прираст на населението този коефициент трябва да е 2,1. Едни от факторите, които оказват влияние на този спад са финансови затруднения, социално/семейно положение и кариерно развитие.

Един от шест граждани на Европа среща трудности при зачеването на дете. Над 25 милиона европейски граждани се сблъскват с проблемите на безплодието в определен момент от живота си.  За някои от тях наличието на основна информация за фертилността и стерилитета би помогнала да направят информиран избор за бъдещото си семейство.

Fertility Europe е асоциация на европейските пациентски организации, занимаващи се с проблемите на фертилността и стерилитета. Асоциацията има за цел да разсее стигмата около безплодието и да допринесе за открит диалог по темата в цяла Европа.

Сдружение "Зачатие" се включва активно в кампанията с мото "Да поговорим за фертилността!" и призив към политиците:

- да признаят правото на гражданите да планират да имат дете като универсално човешко право в целия ЕС;
- да осигурят равен, справедлив и безопасен достъп до лечение на стерилитет;
- да осигурят публично финансиране по всички линии на лечението на безплодието;
- да ангажират публичния сектор, предоставяйки по-добра информация за фертилността и стерилитета;
- да проведат информационни кампании по премахване на стигмата, свързана с безплодието;
- да насърчават здравното образование и информираността за фертилността в европейските училища.

На 5 ноември 2019 г. в Брюксел се проведе среща на високо равнище, на която беше обсъдено как политиците могат да подкрепят гражданите чрез осигуряване на по-добър достъп до информация и подкрепа чрез образование в цяла Европа.

България е една от първите източноевропейски държави, която осигури адекватно финансиране на лечението на най-тежките форми на стерилитет. От 2009 г. у нас работи Центърът за асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването, който осигурява финансиране на до 4 ин витро процедури на двойка, а от началото на 2019 г. поема и трансфер на замразени ембриони. За изминалите 10 години структурата е осигурила финансово подпомагане на над 45 хиляди двойки и раждането на 8 000 деца.

Сдружение "Зачатие" е сред първите членки на Fertility Europe, която стартира още в далечната 2011 г. информационна кампания "Бъди в час по репродуктивно здраве" за информиране на младите хора относно грижата за репродуктивното им здраве и превенцията на стерилитета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Khal Hala

07.11 2019 в 12:02

От храната ли е , от нерви ли е, от радиацията ли, не се знае, но положението става все по-страшно с годините