Една трета от приходите по клинични пътеки да са за заплати искат от БЛС

OFFNews 13 ноември 2019 в 11:09 1437 0

Снимка Архив

Между 30 и 35 на сто от приходите по клинични пътеки в болниците да бъдат предназначени за заплати на лекарите и медицинските специалисти. За това ще настоява Българският лекарски съюз (БЛС) при преговорите по Националния рамков договор със НЗОК.

На брифинг пред журналисти председателят на съюза д-р Иван Маджаров заяви, че би трябвало на висококвалифицираните специалисти (лекари и специалисти по здравни грижи) в лечебните заведения да се гарантират  минимум 30% от приходите на болницата, а ако се включат и параклиничните звена, които са извън отделенията, увеличението трябва да бъде поне 34-35%.

"В някои болници, които работят добре, дават и по-голям процент на лекарите и здравните специалисти, но има лечебни заведения, в които си позволяват да дават по-малък процент за сметка на разходи за заплата на неквалифициран, немедицински персонал", каза още д-р Маджаров.

Според него вариантът да има процент за заплати от цената на клиничните пътеки е трудноосъществим и води до разделение на отделните специалности и отделения. По думите на председателя на БЛС не би трябвало да се залага механизъм, който да противопоставя медиците, работещи в болниците. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови