Едва 40% от българите смятат ваксините за безопасни

OFFNews 19 юни 2019 в 13:35 1138 0

Едва 40% от българите смятат, че ваксините са безопасни, а според 15% са опасни. 35% от българите посочват, че не ги смятат нито за опасни, нито за безопасни, а 10% нямат мнение по въпроса. 

Това сочи най-голямото глобално проучване на нагласите към имунизациите "Wellcome Trust", цитирано от Би Би Си.

Проучването е проведено сред 140 000 души от над 140 държави. 

По отношение на ефективността на ваксините 57% от анкетираните българи са посочили, че имунизациите са ефективни, а 7% са обявили, че те не са ефективни. 30% от българите не ги смятат нито за ефективни, нито за неефективни, а 7% нямат мнение по въпроса.

71% от българите са посочили, че ваксините са важни за децата, а противоположното мнение са изказали 7% от анкетираните. 17% са посочили, че не ги смятат нито за ефективни, нито за неефективни, а 5% нямат мнение по въпроса. 

96% от анкетираните родители в България са посочили, че децата им са ваксинирани срещу едно или повече заболявания. 

След получените отговори авторите на проучването от Gallup World Poll са генерирали анализ за това доколко гражданите на дадена държава вярват на учените. От анализа излиза, че само 11% от българите имат голяма вяра на учените, 55% средно вярват на учените, 20% имат малка вяра на учените, а 14% нямат мнение. 

От проучването става ясно още, че доверието към ваксините у нас е по-ниско от средното за Източна Европа. 

Най-голямо доверие в безопасността на ваксините има в Южна Азия и Източна Африка, а най-малко е то в Западна и Източна Европа.

Французите са на първо място в класацията по отношение на изразено несъгласие за ефективността на ваксините. 33% от анкетираните французи са обявили, че ваксините са неефективни. Следват Габон и Того, където съответно 26% и 25% от хората са посочили, че ваксините са неефективни. Русия е четвърта с 24%, следвана от Швейцария с 22%, Армения, Австрия и Белгия с по 21%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови