Експерт: Не се очаква недостиг на лекарства заради коронавируса

OFFNews 18 февруари 2020 в 15:22 1469 0

Към момента в ЕС не се очаква да има недостиг на лекарства заради разпространението на коронавируса.

Това каза пред "Фокус" здравният икономист Аркади Шарков по повод епидемията и производството на лекарства, чиито съставки често са от Китай.

Фирмите разполагат с алтернативни доставчици и са готови в случай на заплаха да реагират, уточни експертът. Разрастването на заболяването неминуемо предизвиква финансови разходи и се забелязва недостиг на определен вид консумативи, допълни Шарков.

„Като маските например, тъй като немалка част от тях отново се произвеждат в Китай. Вследствие на голямата заплаха и съответно на спекулата за това че ще се разболеят всички хора, изкупуването им стана буквално за няколко дни. В момента трябва отново да се възстановят доставките, за да може да върви нормалният поток на търговия. Ето защо цената на маските скочи и количеството им към момента е малко, но отново ще се възстанови в следващите дни“, каза той.

Шарков допълни, че ако у нас бъде констатиран случай на коронавирус, трябва да се има предвид дали има ресурс за лечение т.е. дали има добре оборудвани болници. Експертът уточни, че тази епидемия няма да е нито първата, нито последната, така че страната ни трябва да е подготвена принципно за подобни заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови