Експертите: Диагностицирането на Паркинсонова болест у нас закъснява

Стартира кампания за безплатни прегледи през ноември

Янка Петкова 04 ноември 2019 в 15:03 6568 0

"Изключително много закъснява диагнозата на Паркинсоновата болест. При нас идват пациенти, които не са диагностицирани в продължение на 3-4 години, което е срамно, при положение, че съвременното лечение на тази болест може да им осигури достоен живот", заяви акад. проф. Иван Миланов, и. д. на УМБАЛНП "Св. Наум" и председател на Българското неврологично дружество пред журналисти. 

Днес е стартът на националната кампания за контрол над болестта на Паркинсон. В рамките на кампанията ще се извършват безплатни прегледи за пациенти с късен Паркинсон.  

Кампанията

В София участват двата експертни центъра в областта на неврологичните заболявания: Университетската многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Св. Наум“ и УМБАЛ „Александровска“.

Прегледите в УМБАЛНП „Св. Наум“ ще бъдат проведени в следните периоди: 4 – 8 ноември 2019 г., 11 – 15 ноември, 25 – 29 ноември и 2 – 6 декември 2019 г. Телефонът за записване е 02 970 23 00. Д-р Чорбаджиева и д-р Каменова ще преглеждат по график, като часовете ще се уточняват по телефона.

В УМБАЛ „Александровска“ ще преглеждат доц. Григорова и д-р Петрова. Определените дни за прегледи са вторник, сряда и петък от 10 до 14 ч, след предварително записване на тел. 02 923 06 65 за графика на доц. Григорова.

В Пловдив пациентите ще бъдат консултирани от проф. Пенка Атанасова и д-р Костадин Чомпалов от неврологичната клиника на УМБАЛ „Св. Георги“. Те ще преглеждат всеки понеделник и четвъртък от 11 до 13 ч. Предварителното записване ще е на телефон: 0882 212 449 всеки делничен ден от 9 до 12 ч.

Във Варна ще преглежда проф. д-р Ара Капрелян в Първа неврология на УМБАЛ „Св. Марина“. Записването е на телефон: 052 978 324. Безплатните прегледи ще продължат от 4 до 15 ноември 2019 г., всеки делничен ден от 13.30 до 15.30 ч.

В Бургас домакин на инициативата ще бъде УМБАЛ „Дева Мария“ в кв. Ветрен. Неврологът д-р Цветана Асеникова ще преглежда в понеделник и сряда от 11 до 13 ч. Записванията се правят на телефон: 056 896 262.

В Плевен прегледите ще се извършват в Клиниката по неврология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, ет. 4, след записване на телефон: 064 886 275. Д-р Диана Маринова, д-р Десислава Маринова и доц. д-р Мая Дановска очакват своите пациенти от 4 до 22 ноември, от 10 до 13 ч.

В Стара Загора прегледите ще се извършват от д-р Илария Петкова. Практиката й се намира на ул. „Д.Наумов“ 79, а приемът ще бъде всеки вторник и сряда от 13 до 15 ч., в периода от 4 ноември до края на месеца. Телефоните за записване са 0885 713 927 и 042 630 036, всеки понеделник от 9 до 13 ч.

В Русе ще преглежда д-р Елена Вачева на адрес ул. „Бистрица“ 2, ет. 1. Записването става на телефон: 0888 768 623. Прегледите ще се проведат от 18 до 22 ноември, от 13 до 15 ч. всеки работен ден.

Четири са центровете у нас, в които се прилагат най-новите методи на лечение на болестта - УМБАЛНП "Св. Наум", УМБАЛ Александровска, УМБАЛ "Св. Марина" - Варна и УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Заболяването

Проф. Миланов очерта етапите в протичането на Паркинсоновата болест. Първият продължава около 5 години - т. нар. "меден месец". Това е времето, в което всичко върви добре за пациента, защото лечението може да му осигури много добро ежедневие.

Когато рецепторите се адаптират към лекарствата, болният влиза във втори етап т. нар. "фаза на изгубения рай" – времето, в което лечението води до редица усложнения. Най-често са свързани с неволеви движения, които влошават качеството им на живот, каза още проф. Миланов.

Този проблем е решен у нас преди 10 години. НЗОК заплаща специалното лечение, когато всички медикаменти спрат да действат. С това лечение пациентът живее толкова, колкото му е отредено, той няма да загине от Паркинсонова болест, допълни специалистът.

По думите му у нас в късната фаза на болестта са около 160 пациенти, които се лекуват по този начин. Проф. Миланов обясни, че с това лечение медикаментът се доставят директно в дванадесетопръстника със сонда и компютър го подава капково на определени интервали. 

Подобно лечение има с подкожно инжектиране на друг медикамент, който овладява непроизволните движения. От 1 година НЗОК заплаща и неврохирургично лечение, при което се поставя стимулатор в мозъка, който потиска страничните ефекти и въздейства върху рецепторите на мозъка. 

Симптомите

Акад. Лъчезар Трайков, зам. предс. на БНД и шеф на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Александровска", акцентира върху ранните симптоми на болестта. Пациентите са с обща забавеност - в движенията, в мисловните процеси, много често имитират депресия. Трудно превключват от една дейност в друга, мимиката е по-изчистена – стават по-безизразни. В началната фаза много често тази безизразност минава за депресивност. Като цяло депресивността, която се появява за първи път след 60-годишна възраст, трябва да се гледа под лупа, тъй като може да бъде симптом на Паркинсон или на Алцхаймерова болест. Един симптом, който може да предшества двигателната симптоматика, уточни акад. Трайков.

"В последните години установихме, че кошмарните сънища също трябва да се имат предвид, защото при много хора предшестват с десетина години появата на двигателния синдром. Няма никакви други симптоми. Много бурни сънища, с много силни ръкомахания или Синдром на неспокойните крака. Тези симптоми в късна възраст след 50-55 г. е добре да се прегледат за всеки случай", каза още професор Трайков. 

Пациентите

Между 12-13 хиляди са пациентите на Паркинсонова болест у нас, 160 от тях са в късната фаза. Според Антон Константинов, предс. на Сдружение „Национална организация на болните от късен паркинсон“ пациентите в късна фаза на това заболяване се нуждаят от сериозна психиатрична помощ. Организацията планира да създаде дневен център за хора с Паркинсонова болест, където ще им бъде оказвана специализирана помощ и ще имат възможност за социални контакти. По думите на Костантинов изолацията, на която се подлагат тези хора доброволно, е пагубна за тях. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови