Ендокринологът проф. Валдхойзъл: Избягвайте западния висококалоричен начин на хранене

OFFNews 14 ноември 2019 в 13:02 4978 0

Снимка Pixabay

Проф. д-р Вернер Валдхойзъл е член на Европейската асоциация за изследване на диабета и ръководител на Катедра по ендокринология и метаболизъм към Медицинския университет във Виена. По повод Световния ден за борба с диабета той споделя, че за да намалим риска от развитие на диабет тип 2 трябва да следим телесното си тегло и да избягваме западния висококалоричен начин на хранене. Какво още е важно да знаем за това заболяване:

Причини и рискови фактори за развитие на диабет

Диабетът е хетерогенно заболяване и като такова се разделя на две основни групи:

1. Диабет тип 1 е тежко и - ако не се лекува - животозастрашаващо заболяване, изискващо доживотно лечение с инсулин.

2. Диабет тип 2 започва бавно и е основната причина за усложнения, медиирани от диабет, т.е. увреждане на бъбреците, очите, сърцето и нервите. В началото е необходимо цялостно адаптиране на начина на живот и по-късно потенциално антидиабетни лекарства и/или инсулин.

Влияние на фамилната история

Докато рискът от развитие на диабет тип 1 за общата популация на възраст 20 години е само 0,3%, този на деца с баща диабетик тип 1 е около 6% (но при майка с диабет само 2%), докато съгласуваността между еднояйчни близнаци е около 50%.

Диабет тип 2 е преобладаващата форма на диабет и представлява над 90% от всички пациенти с повишена кръвна глюкоза. Разпространението му рязко се е увеличило с урбанизацията и възприемането на западния начин на живот от около 1,5% през 1950 г. до приблизително 8-10% днес. Съгласуваността на диабет тип 2 сред еднояйчни близнаци е около 90%, докато рискът от развитие на болестта се различава в зависимост от начина на живот, възрастта и етническата принадлежност.

За хората от рисковата група

За да се намали риска от развитие на диабет тип 2, пациентите трябва да избягват наднорменото тегло и затлъстяването, физическото бездействие и висококалоричната западна диета, включително сладките безалкохолни напитки от всякакъв вид.

Диабет и бременност

Всяко повишено ниво на кръвна захар по време на бременност се нарича "гестационен диабет" и е потенциално опасно за бебето. Тъй като бременността е състояние на инсулинова резистентност заради хормоналните промени, настъпващи в майката, тя може преждевременно да превключи всяко скрито преддиабетно състояние на майката в явно диабетно състояние (или диабет тип 1 или тип 2). Тъй като всяко повишаване на глюкозата в майчината кръв може да бъде вредно за плода в утробата, като потенциално причинява малформации, прекалено голям размер на тялото на плода и метаболитни увреждания, е изключително важно да се диагностицира гестационен диабет възможно най-рано.

Нови ефективни терапии

При диабет тип 1 правилната грижа изисква лечение с инсулин за цял живот. Успехът му обаче зависи до голяма степен от адекватното образование и коопериране от страна на пациентите. За целта пациентите са подпомогнати с множество различни инсулинови състави, които, макар и отчасти нови, не заместват нуждата от правилното спазване на препоръките за лечение от страна на пациента.

При Диабет тип-2: Предпоставка за всяко лечение са нормализирането на телесното тегло и физическите упражнения. Множеството налични нови лекарства не заместват дългосрочните промени в начина на живот и адекватното сътрудничество на пациента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови