Ендокринолози: 40% от хората над 18 години са с наднормено тегло

OFFNews 09 октомври 2019 в 13:30 2661 0

Снимка OFFNews

40% от хората над 18 години са с наднормено тегло - тази статистика оповестиха водещи ендокринолози на прeсконференция по повод Световния ден за борба със затлъстяването - 11 октомври.

13% от тях са със затлъстяване, съобщи проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по еднокринология и болести на обмяната в УМБАЛ "Александровска".

По данни на СЗО за по-малко от век проблемът се е удвоил, а през 2025 г. се очаква всеки втори да е с наднормено тегло. По думите на специалиста по-сериозен е проблемът при жените. През 2008 г. мъжете със затлъстяване са били 200 млн., а жените 300 млн.

Затлъстяването е болест и е нужно да се предприемат мерки за овладяването на епидемията от него, обясни доц. Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в същата болница.

По думите му индексът на телесната маса (ИТМ) е обективен критерий, с който може да се определи дали човек страда от затлъстяване. Той показва съотношението между килограмите и височината (kg/m2). За норма се приемат стойностите между 18,5 и 25. Ако ИТМ е в интервала 25-30, човек е с наднормено тегло, а при стойности над 30 - страда от затлъстяване.

Друг критерий е обиколката на талията. Ако тя е над 102 см при мъжете и над 88 см при жените, има повишен риск от развитието на редица хронични заболявания.

Над 800 млрд. долара годишно се дават за лекуване на затлъстяването по света, съобщи доц. Попиванов. Очаква се през 2025 г. да достигнат 1 трилион и 200 млрд. долара.

Затлъстяването е рисков фактор за редица заболявания като сънната апнея, сърдечносъдовите заболявания, диабет тип 2, онкологичните болести, остеоартритът, депресията.

По думите на специалистите рискът от развитие на усложнения намалява значително, ако хората с наднормено тегло и затлъстяване редуцират теглото си с 5%. Според д-р Наталия Темелкова от Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в УМБАЛ "Александровска", когато човек отслабва, чувството му за апетит се повишава, а метаболизмът се понижава. Загубата на тегло при хората със затлъстяване води до повишаване на апетита в рамките на поне една година. 

Здравословна диета без рафинирани захари и "бързи" храни, в умерени количества, 150 минути физически упражнения седмично и 8 часа сън в денонощие са оптималните условия за поддържане на нормално тегло, твърди д-р Темелкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови