Епидемиолог: Ограничаваме вируса, но не особено ефективно

OFFNews 10 юли 2020 в 09:52 2375 0

Ограничаваме разпространението на коронавируса, но не толкова ефективно, че да стихне епидемията. От 10 случая възникват 12-15 нови. Това каза по БНТ д-р Савина Стоицова - епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя допълни, че ако не са били предприети никакви мерки, от 10 случая щяха да възникват 20.

Повечето заразени с COVID-19 са резултат от по-голямата динамика на контактите - повече срещи, повече движение. Не е добре да живеем в паника, но не е добре и да подценяваме ситуацията, каза д-р Стоицова.

Тя коментира и съотношението между броя направени тестове и положителните проби:

"Около всеки един случай РЗИ установява контактните лица, които подлежат на тестване - тоест колкото повече са случаите, толкова повече хора се налага да бъдат проверени дали имат това заболяване. Броят тестове не се увеличава просто така", каза тя по повод тезата, че броят заразени расте, защото се правят повече тестове.

Д-р Стоицова подчерта, че специалистите наблюдават не броя направени тестове, а процента положителни от тях или колко са положителните на всеки 100 теста.

По думите й това съотношение се следи на седмична база. 

"В началото на месец юни беше един на 100 направени теста, сега се качи на 5-6 положителни на 100 направени теста, тоест позитивните се увеличават", съобщи тя и допълни, че заболеваемостта се покачва и това налага да сме внимателни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови