Фармацевтите - длъжни да осигурят условия за поверителни разговори с пациентите според проект на МЗ

OFFNews 25 октомври 2019 в 16:38 1246 0

Снимка Pixabay

Магистър-фармацевтите са задължени да осигуряват възможност за провеждане на поверителни разговори с пациенти, гласи промяна в Правилника за добра фармацевтична практика. Проектът е публикуван в сайта на МЗ за обществено обсъждане в 14-дневен срок.

Сред другите задължения на фармацевтите е промотирането на здравословен начин на живот според дейностите предвидени в националната здравна стратегия на страната и оказването на помощ при отказ от тютюнопушене.

Освен това те са хората, които ще ни консултират, ако прилагаме самолечение. Проектът вменява правото на специалистите да ни съветват по превенцията на социалнозначимите заболявания. Пациентът е поставен в центъра на всяко терапевтично решение. В този смисъл фармацевтът трябва да проверява дали клиентът редовно приема назначената му терапия и да му помага при възникнали проблеми.

Правилата за добра фармацевтична практика описват професионалните умения и поведение, които трябва да прилагат магистър-фармацевтите в работата си. Така според авторите на проекта ще бъде създадена рамката за извършване на дейностите и за изработването на професионалните стандарти на фармацевтите.

Контролът по прилагането на тези правила се възлага на Комисията по качество на БФС и на Комисиите по етика и качество на Регионалните фармацевтични колегии на БФС съвместно с Изпълнителна агенция „Медицински надзор". С цел подпомагане на магистър-фармацевтите в процеса на въвеждане им БФС разработва насоки и курсове за обучение за ефективното въвеждане на правилата, се посочва в документа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови