Фармацевтите ще могат да заменят лекарства в условията на COVID-19

Според личните лекари това е опасно и създава възможност за корупция

OFFNews 25 март 2020 в 11:05 6663 0

Снимка Pixabay

Здравното министерство предлага фармацевтите да имат право да заменят оригиналните лекарства с генерици*, докато важи извънредното положение в страната. Проектът на МЗ предвижда замяната да става само със съгласието на пациента, ако предписаният медикамент не е наличен.

Според вносителите това ще доведе до намаляване на напрежението сред пациентите, които в противен случай ще са принудени да търсят друга аптека, в която е налично предписаното им лекарство.

Предложеният текст за промяна в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти предизвика бурна реакция сред личните лекари. В позиция до здравните институции от Сдружението на общопрактикуващите лекари отхвърлиха категоричното заместване на оригиналните медикаменти с генерици, извън разрешеното с наредба, в условията на COVID-19.

"Всеки специалист трябва да изпълнява дейности, свързани с професионалната си компетентност. Възможността за генерично заместване съществува при условие, че е изрично посочена от назначилия лечението лекар, който по закон носи цялата отговорност за последствията от проведеното лечение", се посочва в позицията на личните лекари.

Според тях общопрактикуващият лекар познава добре конкретния пациент от години като анамнеза на живота, настояща клинична картина, алергични прояви, съпътстващи заболявания и терапия, съответните лекарствени взаимодействия и противопоказания, социална среда и навици, финансов статус и нагласи за придържане към една или друга терапия и др. Единствено той може да проследи и познава ефекта от предхождащо лечение. 

От НСОПЛБ припомнят, че с наредбата за Условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти не се разрешава генерично заместване на предписания от лекаря лекарствен продукт, като изрично е посочено, че когато лекарственият продукт е предписан под търговското си име, се отпуска точно предписаният продукт.

"Не трябва да пренебрегваме и възможността за създаване на корупционни практики, която би била насърчена от въвеждането на опция за генерично заместване без съгласието на назначилия терапията лекар. Има схеми, които са особено удобни за собственици, които притежават цялата верига – производство-разпространение-продажба. Има и такива, които я притежават частично, от второто ниво до аптеката, включително", пишат в позицията си до здравните институции от сдружението.

Проектът на МЗ подлежи на обществено обсъждане до 7 април.

* Генерикът е лекарство еквивалентно на оригиналното по доза, прием, качество и активност, правено от друга компания с друго име. Много често е със значително по-ниска цена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови