Фелдшери: Петият конгрес на БАПЗГ е нелегитимен

OFFNews 13 януари 2020 в 14:35 2689 0

Фелдшерите обявиха 5-ия конгрес на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) за нелегитимен и ще отстояват правото си на самостоятелна съсловна организация, се казва в декларация до форума. 

Позицията е трябвало да бъде представена на конгреса, но не е била предоставена такава възможност, посочват от Сдружението на медицинските фелдшери – лекарски асистенти.

„Заявяваме, че за нас Петият конгрес на БАПЗГ е нелегитимен в съответствие с настоящия устав, поради нереално проведен избор на делегати, установено с анкета, инициирана от представители на съсловие медицински сестри, което определя като необективно представителството на професионалистите фелдшери/лекарски асистенти при вземането на важни решения на форума“, се посочва в декларацията.

От сдружението изразяват притеснение от факта, че вече два дипломирани випуска лекарски асистенти започват да практикуват при неопределен статут и този проблем трябва да бъде решен според професионалната компетентност и ниво на подготовка на тези медицински специалисти.

Фелдшерите настояват да бъде свикан извънреден конгрес при спазване на демократичните принципи за избор на делегати и реална представителност.

„В случай, че БАПЗГ продължи да съществува като законова професионално-съсловна организация, трябва да се промени устава ѝ, а организацията да се реформира на конфедеративен принцип – всяка регулирана професия да се представлява от свое ръководство, което да работи за решаване проблемите на съответното съсловие и го представлява пред институциите, когато това е необходимо“, категорични са фелдшерите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови