Физическа активност значително намалява риска от рак на простатата

OFFNews 05 декември 2019 в 16:18 1374 0

Снимка Pixabay

Системната физическа активност намалява значително вероятността от развитие на рак на простатата. Изследване показва, че дори градинарството или заниманията със земеделие имат подобен ефект, показва проучване, цитирано от Medik Forum.

Поредното изследване потвърждава ползата от физическото натоварване за здравия човек. Доказано е, че физическата активност намалява вероятността от поява на рак на простатата с 51%.

Заниманията могат да включват градинарство, ходене пеш и имат по-сериозно профилактично действие, отколкото се предполагаше досега. Изводът е на изследователи от университета в Бристол, които са наблюдавали 140 248 мъже, проучвайки тяхното ДНК.

Резултатите показват, че ефектът на гените не е голям, което означава, че физическата активност остава основна причина за предотвратяване на развитието на рак на простатата. Превенцията с физическа активност има най-големи преимущества има при мъжете с рисков фактор наследственост.

Във Великобритания, където е проведено изследването, всеки шести мъж се сблъсква с подобен здравословен проблем.

„Повечето мъже, участвали в проучването, бяха на възраст над 50 години и мога да ви уверя, че това не са маратонци“, казва авторът на изследването д-р Сара Луис, в интервю за списание International Journal of Epidemiology. – „Резултатите предполагат, че колкото по-активни сте физически, толкова по-добри са резултатите. Ние препоръчваме да се поддържа ниво на максимална активност при мъжете. Това е много полезно като превенция на рака на простатата. Не става дума за интензивни натоварвания или някакви специални спортове, достатъчно е просто повече да се движите. За целта напълно подходящи са разходките пеш, плуването или заниманията в градината.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови