Ген. Мутафчийски: Хвърлихме огромен труд и на този етап се справяме

Нямаме нарастване на общата смъртност. Това е един от най-важните показатели, подчерта шефът на оперативния щаб

OFFNews 07 април 2020 в 15:11 3171 2

"Хвърлихме огромен труд и на този етап се справяме", така определи резултатите от работата на Националния оперативен щаб от началото на епидемията у нас, ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Той направи отчет на извършеното до момента по време на извънреден брифинг в Министерския съвет, предизвикан от обвиненията на президента, в неадекватни действия на управляващите в условията на криза с COVID-19.

Мутафчийски очерта етапите, през които е преминала работата са щаба до момента. 

"Беше обявено освобождаването на 8000 костюма от държавния резерз, бяха определени болниците за първи удар – в София 4, в погранични градове още 4. Три болници бяха снабдени с налични предпазни средства. Беше договорено дарение от Турция. Лечебните заведения направиха разчети за поемане на болни, с акцент върху интензивните отделения", припомни шефът на щаба мерките, които бяха взети преди първите положителни проби за коронавирус у нас.

По думите му този първи етап е бил извървян до откриването на 100 положителни проби.

На втори етап щабът е препоръчал на здравния министър да бъдат претрансформирани всички болници в страната, освен лечебните заведения за онкоболни, и да бъдат обособени отделения за коронавирус, с възможен брой интензивни легла. 

"Едновременно с това се зареждаха всички болници и други от първа линия с предпазни средства с акцент върху лекарите, за да не намалеят ресурсите на здраеопазването", изтъкна проф. Мутафчийски.

Също през втория етап са създадени нови лаборатории към първоначалните 3, във Варна и Стара Загора, сега работят лаборатории в Плевен, в Пирогов, в Бургас, в Столично РЗИ, в Софиямед, предстои откриването на лаборатория в Пловдив, което разширява възможностите за по-обширно тестуване, докладва шефът на щаба.

Той подчерта, че междувременно е бил направен анализ как се отразява карантината на лечебните заведения с отлагане на лечебната и планова дейност и какви са загубите им. Вследствие на този анализ е взето решение всички болници и доболничната помощ да бъдат компенсирани на базата на миналомесечните доходи до 85%. Това, според Мутафчийски, ще спомогне да заплатят режийните си разходи и заплатите на персонала.

Той припомни, че са създадени алгоритми за доплащане на болниците, които лекуват корона-инфектирани и допълнителните средства за работещите на първа линия, които получават по 1000 лв. допълнително към възнагражденията си.

"Извършена беше огромна дейност, за да останат болниците жизнеспособни", каза Мутафчийски.

Шефът на щаба отчете и безпрецедентната мобилизация на обществото за дарения и призова те са бъдат правени по сметката на здравното министерство, за да има пропорционално разпределение според нуждите в страната. Според него акумулираните средства и взетите мерки дават основание да се смята, че можем да се справим с това, което предстои.

Ген. Мутафчийски коментира и перспективите за либерализиране на ограничителните мерки.

"В Китай се отпускат мерките, ще следим ситуацията защото те са 2 месеца преди нас. Веднага щом се покаже тенденция за овладяване на нещата, ще предложим охлабване на мерките в порядък, който е подчинен на някаква логика. Ние тестуваме толкова, колкото е средно за цяла Европа 2000 теста на милион население.
Примерите със ситуацията в Щатите са неудачни. Ситуацията там е крайно неуправляема, а системата им, по принцип, е най-подготвената за посрещане на трусове (над 90%) и както виждате тя също не може да издържи", каза Мутафчийски.

Труповете не могат да се крият, каквото и да говорят хората. Непрекъснато се снабдяваме с тестове във възможните количества, защото това е световен проблем, и въпреки критиките към щаба нямаме нарастване на общата смъртност. Това е един от най-важните показатели, че се справяме добре на този етап", обобщи Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12691

2

Емил Станоев

07.04 2020 в 16:33

Какъв трнуд сте хвърлили бе ?? Само плашите и стресирате Народа ! Лъжете на поразия . Всеки умрял от инсулт или нещо друго веднага го пишете на тоя вирус . Що не кажете истината а ?

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

07.04 2020 в 15:19

СПРАВЯМЕ?????
Щото с мерки и многото труд на НОЩ-а към момента - установените с коронавирус у нас са 565, починали - 22.
БЕЗ МЕРКИ В БЕЛАРУС - 700 заразени, 13 починали..
Баце "управлява" 7 милиона маргинали и матрял..
Батката - 9,5 милиона..