Ген. Мутафчийски: Приносителите на лоши вести ги убиват. На път сме да ни убият (видео)

Това е само мой проблем и ничий друг: с тези думи ръководителят на щаба прекрати днешния брифинг след въпрос за отправената заплаха за живота му

Александра Маркарян 29 април 2020 в 10:24 7987 6

"Приносителите на лоши вести ги убиват. На път сме да ни убият." Така ген. Венцислав Мутафчийски отговори на въпрос от журналист обмисля ли се промяна по отношение на оповестяването на информацията за Covid-19 у нас в контекста на сериозния стрес, който създава всекидневното съобщаване на брой заразени и починали вследствие усложненията на вируса.

"От 3 седмици настояваме пред премиера да бъде променен начинът на оповестяване, не защото ни тежи това нещо. Всъщност, разбираемо е, че и на нас ни тежи тази работа, но ние я приемаме абсолютно отговорно - заяви ген. Мутафчийски. - Още при създаването на щаба една от функциите му бе оповестяване на всички вести, които са свързани с коронавирус инфекцията. Фундаменталната идея беше обществото да бъде максимално и обективно информирано по този въпрос."

Това има няколко измерения - освен, че хората се чувстват достатъчно информирани, има и гласове, че това носи стрес - посочи ген. Мутафчийски и даде пример с баща, който разказал, че вече и 8-годишното му дете коментира вестите от щаба и който попитал дали не може да се даде детски брифинг, в който "вземете, че излъжете малко".

"Това е много мило съобщение, само че за съжаление не ни е позволено да правим манипулиране на данните с цел да се харесаме на хората. Това и за нас е емоционално изчерпваща задача - отговори ген. Мутафчийски. - Цял живот ние, като лекари, сме поднасяли много неприятни вести на нашите пациенти - да им кажем, че са болни от нелечимо заболяване, че перспективите или възможностите им за лечение са доста ограничени, че имат лимитиран живот... Това е част от стреса в нашата професия. Дори когато поднасяме добрите новини, ние също сме заливани от емоции, което също носи стрес - не само лошите новини носят стрес. Така че ние проявяваме пълно разбиране към нашите съграждани, че може би им омръзнахме, а пък и преносителите на лоши вести ги убиват. На път сме да ни убият, но все пак докато важи тази заповед на премиера за функциите на щаба, ние трябва да ги изпълняваме.

Аз се извинявам на нашите сънародници, че не винаги вестите са оптимистични. Да, знам всички разсъждения по този въпрос: много е малка заболеваемостта, много е преекспонирано това на фона на малката заболеваемост. Все по-малко се чуват гласове: "Ми че тая заболеваемост е във връзка с усилията на много хора, включително и нашите. Ние не си причисляваме към нашата дейност всички позитиви, но това е резултат, който е явен. Това е факт."

Едно нещо със сигурност може да се твърди - че в България се наблюдава ниска смъртност (от Covid-19 - бел. ред.) - посочи Мутафчийски и увери, че заключението му е на база сравнение между смъртността у нас, свързана с коронавируса, и общата по данни на Националния статистически институт.

Преди около две и половина - три седмици нанесените данни на НСИ бяха до първата седмица на март и тогава седмичната смъртност в сравнение с миналата година беше средно с 10% по-ниска тази година - посочи ген. Мутафчийски и увери, че "тази тенденция се запази и в по-активното развитие на епидемията в България".

Този резултат се запазил и когато се увеличили пробите за Covid-19.

"10% е по-малка смъртността. Това е неоспорим факт към този момент. Факт е, че загиналите в 99% (от случаите) са с тежки придружаващи заболявания. Разбира се, това не са хора, които щяха да умрат утре или вдругиден. Те щяха да загинат може би след година, две, три", допълни той.

Брифингът продължи с въпроси и отговори по други теми, но в момента, в който беше зададен въпрос за отправените заплахи за живота му - споделени от ген. Мутафчийски в интервю за "Дойче веле" - той заяви: "Това е само мой проблем и ничий друг", стана, а с него и всички от щаба, и брифингът приключи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

6

ЛАФЪРДИЕВ

29.04 2020 в 13:55

" ....седмичната смъртност в сравнение с миналата година беше средно с 10% по-НИСКА......тази тенденция се запази и в по-активното развитие на епидемията в България".
И що малкото име - генерал, не уточнява де е в тази картинка епиде.., пЪрдон - пандемията..
След като от коронавирус, грип и пневмонии, са починали 10% по-малко, отколкото от грип и пневмонии!!!!!
Що ги ручахме жабетата?

6063

5

Синия гол шаман

29.04 2020 в 13:10

Учил, учил, и накрая се продаде на Шайката. Язък му за дипломите, язък му за пагоните, с които го окичи генерал Радев.... За Мутафчийски важи поговорката: "Никога не е късно да станеш за РЕЗИЛ".

7014

4

Диди

29.04 2020 в 11:54

Две забележки към изявлението на генерала. Уважаеми генерале, кому е необходима тази информация. Този, който най- много би се нуждаел от нея я получава всяка сутрин на бюрото си. На останалите от населението я подавате за да го държите в постоянен стрес, страх и паника. И второ, защо не давате съпътстващи данни за броя на ежедневно починалите хора в България, които са около 300 души, за да стане ясно какъв дял се пада на коронавируса.

2900

2

birusa

29.04 2020 в 11:07

По-малка смъртност отчита НСИ.
Значи като спряхме да се лекуваме е по-добре, т. е. на болните не се помага, а се вреди - да си отидат по-бързо.
И тези дебили ,на които не им е ясно кое да отчетат и кое не е най-добре да замълчат.

4000

1

very stable genius

29.04 2020 в 10:49

Няма да е зле да започнем малко да уважаваме това което правят докторите и щаба. Последните два месеца те са на линия всеки божи ден, винаги точно в 8 (първоначално даже 2 пъти на ден). За тях няма делник-уикенд, няма Великден, няма софри... И успяват да поддържат нормален тон на комуникация въпреки изобилието от дебилни въпроси от журналисти и граждани.
И да, някои техни решения и разпоредби не са винаги правилини и навременни, но много е лесно да седиш по пижама пред телевизора и да даваш акъл...