Германски специалист охлади страстите: Ваксина срещу COVID-19 за населението най-рано в средата на 2021 г.

OFFNews 29 юли 2020 в 13:26 4726 0

Снимка БТА/Xinhua

Ваксините срещу коронавирус ще са достъпни за населението най-рано в средата на 2021 г., каза германският министър на образованието и научните изследвания Аня Карличек, цитирана от ДПА. 

Въпреки че учените работят с безпрецедентна скорост, винаги са възможни неуспехи, така че не трябва да се очаква чудо, посочи тя. Трябва да има разлика между "работещо лекарство и безопасно лекарство, което ще отговори на очакванията на населението", отбеляза тя.

Карличек спомена, че три германски компании са в напреднал стадий на разработване на коронавирусна ваксина - BioNTech, CureVac и IDT Biologika Corporation.

Първите две вече провеждат клинични изпитвания, докато се очаква IDT Biologika да започне провеждането на клинично изпитване през следващата седмица, добави министърът.

Междувременно компаниите Sanofi S.A. и GlaxoSmithKline plc обявиха, че са постигнали споразумение с правителството на Обединеното кралство за доставка на до 60 милиона дози коронавирусна ваксина.

От френската Sanofi S.A заявиха, че очакват изпитанията за "Фази 1/2" да започнат през септември, а проучването във "Фаза 3" да започне до края на годината. "Регулаторното одобрение може да бъде постигнато до първата половина на 2021 година", ако тестовете покажат, че ваксината е успешна при превенцията на COVID-19, уточниха от компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews