Гледането на култови футболни мачове помага при деменция

OFFNews 02 септември 2019 в 14:08 1427 0

Снимка The Guardian

Гледането на спортни предавания, които са предизвиквали някога ярки емоции, влияе положително върху когнитивните способности на пациентите с деменция.

Както се оказва, спортът е толкова важен за повечето хора, че е способен да предизвика спомени дори тогава, когато са започнали да губят паметта си, съобщава Гардиън. Изследването е било представено на научен семинар за деменцията, проведен във Великобритания от фондация Tottenham Hotspur.

Деменцията все още е загадка за лекарите и учените – механизмът на възникването й продължава да се изследва. Все пак в последните години бяха открити редица фактори, които са в състояние да снижат риска от това заболяване.

За страдащите от деменция е много важно да поддържат мозъка си в тонус, твърдят лекарите. От тази гледна точка особено ефективно се оказва гледането на хитови мачове в компанията на близките им хора.

Спортното събитие трябва да е ярко – независимо дали става дума за футбол, хокей или друг групов спорт. Важно е мачът да е бил много известен и страдащият от деменция да го е гледал по-рано – на живо или по телевизията.

При възрастните, страдащи от деменция, повторното гледане на записи от такива срещи може да провокира спомени от миналото. В резултат те са в състояние да общуват с другите на тази тема, а това поддържа активността на мозъка им. Под въздействието на спортното събитие се събуждат емоциите, които човек е изпитал преди много години.

Учените подчертават важността на стимулирането на емоционалната памет за формиране на близки отношения с околните. Обикновено човекът с деменция изглежда безучастен към всичко, което се случва около него.

Гледайки запис на спортното събитие и следейки случващото се на терена, възрастният с деменция изпитва същите чувства като хората, които са до него в момента, а това формира нови връзки с околните.

Пациенти, които не са били в състояние да си спомнят какво са правили вчера, внезапно си припомнят знаменития мач, на който са ги водили някога родителите им.

Създава се верига от спомени, а това е здравословно не само за самите болни, но и за членовете на семейството им, за които това е възможност да възстановят донякъде връзката с близкия си.

Близо 25% от хората над 65 години по света страдат от деменция, а във възрастта над 85 години са засегнати почти 50% от жителите на планетата. Статистиката се влошава с нарастването на продължителността на живот. По данни на СЗО, ако през 2015 година от деменция са страдали над 47 млн. души, прогнозата към 2050 г. е болните да нараснат на 135 милиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови