Грипна епидемия в София от понеделник, всички ученици във ваканция до 5 февруари включително

Янка Петкова, Александра Маркарян 24 януари 2020 в 11:44 9743 0

Снимка Pixabay

Грипна епидемия и грипна ваканция е обявена в София град.

Софийската здравна инспекция обяви епидемия в областта от понеделник. Също от 27 януари всички ученици в столицата са в грипна ваканция, съобщи Министерството на образованието. Тя обхваща всички 273 училища и ще продължи до 4 февруари. 5 февруари също е неучебен поради края на първия учебен срок. Учениците ще се върнат в клас на 6 февруари.

Ситуацията в София е критична, разказаха учители и родители от три столични училища пред OFFNews. До онзи ден от клас липсваха по 10-ина деца, но тази сутрин от цял първи клас не дойде нито едно - всички са болни, разказа учителка. В друго училище в центъра на София у дома се лекуват по три-четири деца от паралелка, но проблем има и с учителите, които също са болни. В някои класове от началния курс са останали и без двамата учители, които водят занятията, и в училището се чудят се кой да покрие часовете им, разказа майка на третокласничка. В третото училище също масово и учители, и деца са болни, разказа друга майка пред наш репортер.

От днес е обявена грипна епидемия на територията на област Велико Търново.

Днес са отменени учебните занятия във всички училища от област Монтана, както и в 21 от област Пловдив и в 15 от област Кюстендил.

Поради висока заболеваемост на учениците в 3 училища в област Бургас и в по едно училище в областите Благоевград, Враца, Габрово и Силистра също са отменени учебните занятия. В област Благоевград пред епидемия са Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово.

В ДГ "Мир" в с. Дунавци, Видинска област, също не се провеждат занимания днес.

От утре грипна епидемия е обявена в област Бургас, а от понеделник - в Луковит и областите Кърджали и Хасково. 

До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови