Грижата за холестерола започва на 20 години

OFFNews 06 декември 2019 в 15:36 1761 0

Снимка Pixabay

След 20 години трябва редовно да проверяваме нивото на холестерола си. Това подпомага профилактиката срещу сърдечносъдови заболявания много преди появата им, твърди публикация в The Lancet.

Прието е да се смята, че грижата за холестерола е правило за средната и третата възраст. Ново изследване, чиито резултати бяха оповестени наскоро показва, че холестеролът трябва да се следи след 20-та година. Така може да се прецени рискът от болести на сърцето и инсулт. Изводът е от най-мащабното изследване, провеждано до този момент, посветено на дълготрайните здравни рискове при излишък от лош холестерол в кръвта на младия човек в следващите десетилетия от живота му.

Авторите на проучването подчертават, че ако в млада възраст се вземат мерки за снижаване на холестерола с правилен хранителен режим, вероятността да се сблъскаме с инфаркт или инсулт по-късно значително се снижава.

Холестеролът е подобна на мазнините субстнация, която се съдържа в някои продукти и се произвежда от черния ни дроб. Той е необходим за работата на естрогена, тестостерона, Витамин Д и др.

Съществуват липопротеини с висока плътност, които се смятат за добър холестерол и поддържат здравето на организма, и липопротеини с ниска плътност, които се приемат за лош холестерол и запушват артериите. Авторите на изследването са анализирали информация от 19 държави. Това им позволява да открият убедителна връзка между контролирането на лошия холестерол на 20 години и риска от сърдечно-съдови заболявания през следващите 40.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови