И една чаша бира или вино са опасни при шофиране

OFFNews 25 юни 2019 в 17:00 2576 1

Снимка Pixabay

Една чаша бира или вино е достатъчна, за да се разколебаят волевите ни механизми, установиха невробиолозите от Съсекския университет, съобщава MedicalXpress.

Учените решили да проверят дали наистина умереното потребление на алкохол – чаша вино или бира не предизвикват поведенчески проблеми – импулсивност, агресия, рискови реакции. Ръководителят на изследването д-р Силвана де Пирро пояснява, че експериментът е трябвало да установи, доколко са безопасни допустимите дози алкохол в кръвта на шофьора. Оказва се, че дори малко количество е в състояние да повлияе върху волята и самоконтрола.

Изследователката твърди, че е твърде сложно да се измери способността за самоконтрол с анкета, защото често върху отговорите на участниците влияят слабият самоанализ, желанието да отговорят на очакванията и неспособността да разберат въпросите. Затова учените са използвали като метод за изследване несъзнателните волеви механизми.

Когато физическият стимул (светлина или звук) следва произволно действие (например движение с ръка), човек чувства, че стимулът е станал по-рано, отколкото в действителност, а действието по-късно, отколкото е всъщност. Това означава, че мозъкът "сближава" във времето волевото действие и физическия стимул. 

На участниците в експеримента било предложено да изпият количество алкохол, пропорционално на индекса маса на всеки, за да получат допустимата при шофиране концентрация на алкохол в кръвта. Оказало се, че тези малки дози дори още по-силно „приближават“ в мозъка произволните действия и физическите стимули. Учените установяват, че малко количество алкохол може да доведе човек до състояние, в което е склонен да надценява реакциите си, а прекалената увереност може да предизвика опасни действия.

Авторите на изследването смятат, че допустимата концентрация на алкохол в кръвта трябва да бъде преразгледана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови