И все пак червеното месо е вредно

OFFNews 04 февруари 2020 в 12:31 2644 0

Снимка Pixabay

Червеното месо е вредно, консумацията на свинско и говеждо два пъти седмично увеличава риска от сърдечносъдови заболявания със 7%.

Това са установили учени от Northwestern University в Чикаго. Изследването е публикувано в специализираното издание JAMA Internal Medicine. Под наблюдение са били хранителните навици на 30 000 жени и мъже на средна възраст 53 години. За една порция червено месо се смята количество от 115 г.

Ако в менюто ви присъства червеното или преработеното месо, поне два пъти седмично, рискът от сърдечносъдови заболявания и преждевременна смърт, по каквато и да било причина, нараства със 7% показват резултатите.

Единствено рибата е призната за безопасна, но затова пък почти напълно отсъства от трапезата ни.

Изследването се появява след нееднозначните резултатите от друго проучване през миналата година, в което се докладва за слаба връзка между месото и сърдечните болести. Тогава за първи път науката подложи на съмнение способността на месните продукти да влияят негативно на сърдечносъдовата система.

Новото изследване доказва, че дори малки промени в хранителните навици могат да укрепят съществено здравето ни. Колкото по-малко червено и преработено месо ядем, толкова по-нисък е рискът от болести и смърт. Към преработените продукти специалистите отнасят всички, които са били подложени на пушене и печене, имат добавени количества сол и други консерванти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !