ИА "Медицински надзор" започва проверка на всички тъканни банки

OFFNews 02 октомври 2019 в 16:47 2016 0

Снимка Архив

Спешни проверки във всички тъканни банки разпореди Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Инспекциите са с извънреден характер, а целта им е да бъде проверено дали се спазват изискванията на Закона за трансплантации на органи тъкани и клетки и Наредба № 6 от 2007 г. за утвърждаване на Медицинския стандарт за трансплантация на органи тъкани и клетки.

До 8 ноември инспекторите ще проверяват онези лечебни заведения, които осъществяват вземане и съхраняване на проби от пъпна връв. Те ще следят и дали са спазени изскванията за оборудване и квалификация на персонала. Освен това ще се проверява и как се водят донорските досиета, редовни ли са изискуемите регистри, както и отчетността към ИАМН.

10 са лицензираните частни банки у нас. Съществува и обществена банка в УМБАЛ "Александровска". Пет от банките са чуждестранна собственост и обработват и съхраняват ценните клетки в лаборатории на компаниите майки извън страната.  

Обобщени резултати от проверките могат да се очакват в десетдневен срок, след тяхното приключване, съобщават от агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови