Япония ще дари на България лекарство за лечение на COVID-19

OFFNews 07 април 2020 в 16:30 2659 0

Япония има намерение да подари на 20 страни, сред които и България, противогрипното лекарство Авиган (Avigan), известно още като Фавипиравир (Favipiraivr), за да се използва за лечение на пациенти с коронавирус.

Това обяви японският министър на външните работи Тошимицу Мотеги, цитиран от националната информационна агенция Киодо.

Лекарството все още преминава клинични тестове.

"Сред 20-те страни, които ще получат медикамента са България, Чехия, Индонезия, Иран, Мианмар, Саудитска Арабия и Турция. Има и 30 страни, които проявяват интерес към лекарството", добави Мотеги.

Според изследователи от университета в китайския град Ухан, както и други институции казват, че лекарството дава ефект при пациенти, заразени с вируса, и по-специално при такива, които имат леки симптоми на COVID-19.

"Ще работим със заинтересованите страни за разширяване на клиничните изследвания на Авиган в международен план", подчерта външният министър.

Японското правителство планира и да утрои запасите си от Авиган, за да го използва за лечение на 2 милиона заразени с коронавирус.

Страната на изгряващото слънце ще направи и дарение за 1 млн. долара към Службата на ООН за проектни услуги (UNOPS) за закупуването и разпространението на медикамента Фавипиравир, който е разработен от дъщерно дружество на Fujifilm Holdings Corp.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови