Ясни са местата за специализантите държавна поръчка

OFFNews 07 ноември 2019 в 15:13 3332 0

Снимка Pixabay

Със заповед на министъра на здравеопазването от 31 октомври са определени местата за специализантите по клинични специалности за 2019 и 2020 година, разпределени по специалности и бази за обучение, за които държавата финансира обучението и заплаща субсидия за придобиване на специалност.

Общо 167 са местата за лекарите специализанти държавна поръчка. Най-много са за Обща медицина – 40, Спешна медицина – 18, Обща и клинична патология – 15, Съдебна медицина - 12, Педиатрия – 10, Неонатология - 8 и Психиатрия - 8.

В базите на университетските болници "Пирогов" и "Александровска" най-много места за специализанти държавна поръчка са обявени в специалностите Спешна медицина, Съдебна медицина и Деонтология.

5 са специализантските места по детска психиатрия в "Александровска". В МБАЛ НКБ София двама лекари ще специализират Детска кардиология. Две са специализантските места по детска хирургия в "Пирогов".

Клиничните специалности за специалистите по здравни грижи, финансирани от държавата, са 25. Най-много (8) са в спешната медицинска помощ - за медицински сестри, фелдшери и акушерки. В направление "Анестезиология и интензивни грижи" са обявени 6 позиции за медицински сестри и акушерки, 4 от тях в "Пирогов".

Пет са местата за обучение на медсестри и фелдшери по специфични грижи за пациенти с онкологични заболявания в УСБАЛ по онкология София. Също 5 са обявените места за сестри и акушерки в специалността "Операционна и превързочна техника" и 6 по специалността "Анестезиология и интензивни грижи".

За специалностите по дентална медицина държавата финансира 55 места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови