Има ли връзка между тревожните разстройства при децата и мръсния въздух?

OFFNews 12 август 2019 в 15:02 1371 0

Снимка Pixabay

Американски учени свързват замърсяването на въздуха от уличното движение с ръста на тревожните разстройства при децата, тъй като фините прахови частици, отделяни от превозните средства, въздействат на мозъка. Резултатите от изследването са публикувани в онлайн изданието Environmental Research.

Фините прахови частици са най-вероятният причинител на тревожните разстройства при децата, които са особено податливи на въздействието им. Според експертите те могат да попаднат в белите дробове, кръвоносната система и мозъка. Възможно е да причинят възпаление, което да доведе до по-сериозни разстройства на мозъка и да въздействат на когнитивните функции.

Изследването на учените от Синсинати, Охайо, показва връзка между замърсеността на въздуха и ръста на тревожните разстройства при децата. Специалистите са анализирали резултати от скенерите на 145 12-годишни деца, за да оценят пораженията върху мозъка им.

Анализите показали, че децата, които са изложени на по-високо ниво на замърсяване, по-често съобщават за симптоми на тревожно разстройство. В хода на изследванията се установило, че при тях има по-високи нива на  мио-инозитол, в областта на мозъка, която обработва емоциите. Мио-инозитолът се синтезира от тялото и се използва като канал за предаване на нервни импулси до мозъка. Оказва се, че превишените му норми влияят негативно на психиката.

Тревожното разстройство е сложна патология, която се свързва със замърсеността на въздуха в 12% от случаите.

По данни на СЗО замърсеният въздух е причина за смъртта на близо 4,2 млн. души по света, ежегодно. С времето фините прахови частици от вдишвания смог предизвикват сърдечно-съдови заболявания, рак на белите дробове и инсулт. Тези частици обаче имат същото коварно действие и върху мозъка – тревожно разстройство, влошаване на паметта и вниманието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови