Има неяснота за хората, които идват от заразени райони, но нямат симптоми

OFFNews 25 февруари 2020 в 16:13 2240 0

Снимка Сергей Антонов

Няма яснота какво трябва да предприемат пристигащите от огнища на коронавируса, които нямат симптоми, твърдят от Националната пациентска организация (НПО) в отворено писмо до институциите. 

Според НПО такава неяснота съществува и сред българските работодатели при контактите им с партньори от такива райони, както и към техни служители.

Според официалните данни липсата на симптоми не означава липса на инфектиране и е необходим карантинен период за проследяване. Хората, които е възможно да са носители на вируса, но все още не проявяват симптоми, могат да заразяват други хора, казват в писмото си от пациентската организация.

Липсата или недостатъчната информация и задължителни указания за проследяване на високорискови граждани, създава опасност инфекцията да се разпространи безконтролно в населени места с висока концентрация на хора като София и Пловдив.

От НПО смятат, че трябва да бъде организирана информационна кампания, в която да бъде разяснено какви профилактични, предпазни и ограничителни действия трябва да се предприемат, както и при какви условия е необходима самоизолация на високорисковия пациент. Мерките трябва да бъдат насочени и към личните лекари и лечебните заведения.

"Тези действия да бъдат съгласувани с работодателите в Националния съвет за тристранно сътрудничество между държавата, синдикатите и работодателите, за да се намали на негативното влияние върху националната икономика.", се казва в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !