Имунните клетки се „консултират“ със съседите си, преди да се активират

OFFNews 14 февруари 2020 в 15:25 1335 0

Имунните клетки се „консултират“ със съседите си, преди да решат трябва ли да се активират. Това са установили учените от Северозападния и Вашингтонския университети, съобщава Medical Xpess.

Специалистите отдавна знаят, че имунните клетки мигрират в мястото на инфекция – виждаме възпалението, отока, зачервяването и чувстваме болката. Сега изследователите са открили нови доказателства, че това „струпване“ в проблемната зона, не е просто следствие от имунната активация.

"Клетките наблюдават обкръжаващата ги среда и „контактуват“ със съседите си. Всяка клетка има готовност да се активира или да не го прави. След като знаем, че имат такава способност, можем значително да разширим възможностите на имуномодулирането", казва Джоузеф Мълдун, аспирант от Северозападния университет, първи автор на изследването.

Имунната система поддържа деликатен баланс, твърдят учените. Когато възникне заплаха, тя трябва да реагира достатъчно категорично, за да се пребори с инфекцията, но не толкова мощно, че да причини вреда.

Според Джошуа Леонард от Северозападния университет, един от ръководителите на проекта, изследването разкрива нови аспекти на имунните функции. "Клетките вземат координирано решение. Не реагират индивидуално, а решават колективно колко от тях ще бъдат активирани. Така системата може да отреагира на заплахата, без да прекали и създаде опасност", казва ученият.

Знанието за това как да се активира имунен отговор, може да доведе до поява на нови методи за лечение на хроничните автоимунни заболявания или за мобилизиране на имунната система за борба с рака, твърдят специалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови