Имунолог: Хората с нулева кръвна група са по-защитени от COVID-19

OFFNews 15 юли 2020 в 09:29 5703 0

Хората с кръвна група "0" са по-защитени от заразяване с COVID-19, каза по БНТ имунологът доц. Велизар Шиваров.

Той обаче предупреди, че това съвсем не означава, че хората с тази кръвна група не могат да се заразят с коронавируса и да стигнат до тежки състояния.

Препоръката на специалиста е да се стои повече на открито за по-високи нива на витамин Д. Доц. Шиваров съобщи, че вече има първи данни от клинични проучвания за ваксини срещу коронавируса и те показват, че има имунен отговор на вируса. По думите му в най-напреднала фаза са екипите на Американския институт по инфекциозни болести и на китайски учени.

Специалистът отбеляза, че търсенето на лекарство и изработването на ваксина не се изключват взаимно.

Той потвърди, че одобреният от Американската и Европейската агенции по лекарствата ремдезивир намалява болничния престой и възстановителния период на тежко болните пациенти. Имунологът обаче предупреди, че този препарат се поставя интравенозно и само в болничен курс на лечение. Не е за домашна употреба, категоричен бе доц. Шиваров.

В коментар за разпространението на коронавируса у нас специалистът каза, че бързите мерки, които са били взети навреме, са дали резултат, но с отмяната на рестикциите броят на заразените обяснимо се е увеличил.

"Разхлабването на мерките води до повече болни с клинична картина. Това че си млад не е гаранция, че няма да преболедуваш. Има и данни за един синдром - автоимунна реакция при децата, при срещата им с вируса. Вероятно има ясна генетична предразположеност за развиване на такова заболяване, но у нас рискът е много нисък", категоричен бе доц. Шиваров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови