Инфекциозната клиника на УМБАЛ ''Св. Георги'' Пловдив е препълнена, не достига персонал

OFFNews 08 юли 2020 в 12:35 4617 0

Инфекциозната клиника в пловдивската университетска болница е препълнена, има остър дефицит на медицински сестри. Това каза по Нова телевизия началникът на клиниката към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив проф. Марияна Стойчева.

„Имаме 55 болни с доказана инфекция и още 10, които са съмнителни и очакваме резултата им. Тази либерализация на мерките доведе до бързо нарастване на заболеваемостта и на броя на хоспитализираните. Той дори надвишава броя на болните с COVID-19, който сме обявили, че можем да приемем. Имаме нужда от активно участие на останалите болнични заведения в града в лечението на COVID-19”, призна проф. Стойчева.

Според проф. Стойчева резултатът от баловете е доста обезпокояващ – към момента се знае за четирима зрелостници, дали положителни проби за COVID-19, като абитуриентите са от различни училища и са празнували в различни заведения. Общото между тях е, че в нощта на бала са посетили една и съща дискотека, където се предполага, че са се заразили. Петима заразени има и сред персонала на дискотеката. Тя е затворена за 14 дни.

Проф. Стойчева призова гражданите да не се събират на подобни събития, включващи много хора.

„Това, което не ни достига, е персонал. Работим с максимални натоварвания вече пет месеца. Сестрите са най-дефицитната част от медицинския персонал. Тези, които останаха, са на края на отчаянието. Те са освен физически, и психически изчерпани. Сега е времето доброволците да се върнат”, коментира тя.

Според данните от Националната информационна система новите случаи на коронавирус в Пловдив са 25, а до момента с потвърдена положителна проба са 318 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови