Институтът ''Пастьор'': Едва 26% от преболедувалите COVID-19 имат антитела

OFFNews 24 април 2020 в 13:42 3931 0

Снимка L' Express

Едва при 26% от болните с коронавирус се изработват антитела, установиха учени от Института "Пастьор". Резултатите от изследването са публикувани в l'express.

Проучването е извършено в един от епицентровете на COVID-19 във Франция - градчето Крепи-ан-Валуа в периода 30 март-3 април. Изследвани са учителите и учениците от местно училище и техните семейства. Специалистите установяват, че при 661 пациента с коронавирус, антитела имат само 26% от инфектираните.

Според учените тези нива са напълно достатъчни за удължаване на карантината и не оправдават и най-малкото разхлабване в тази посока.

В анализите на изследването се споменава още, че през февруари и март коронавирус инфекцията е била диагностицирана при 41% от учителите, учениците и сътрудниците в училището. След това предаването на заразата продължило в семействата им, след което само при 11% от най-близкия кръг на болните ученици са открити антитела срещу COVID-19.

Изводът на експертите е, че е рано да се говори за колективен имунитет срещу коронавируса. Те отбелязват, че за да стане той факт, трябва да има изградени антитела при 60-70% от хората. Но дори и тогава учените не са категорични: "Не сме сигурни в защитните свойства на антителата", казва авторът на изследването Арно Фонтание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови