Инженерите: Сградата за Националната детска болница не отговаря на изискванията за безопасност

OFFNews 14 август 2019 в 10:40 2555 0

Сградата, в която ще бъде разположена Националната детска болница не отговаря на съвременните изисквания за качество и безопасност. Това заяви за bTV председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Иван Каралеев.

Според експерта, трябва да й се направи технически паспорт с оценка на състоянието. Инж. Каралеев е участвал в обследването и проектирането на едни от най-големите болнични заведения – ВМА, „Майчин дом” и Националната кардиологична болница.

Сред причините за негодността на сградата той изтъкна възрастта й – строежът е започнал 1976 г. В доклад на Министерство на здравеопазването се посочва, че през февруари 2019 г. сградата е обследвана и заключението е, че строежът може да бъде завършен след приключване на строително-възстановителните дейности.

Тази сграда беше избрана, след като отпадна идеята болница "Лозенец" да бъде преобразувана в Национална детска болница.

„При реализирането на една идея трябва да се има предвид добре разписано техническо задание, което да се облече в съответната форма и да се изпълни със съдържание. Изискванията в техническо отношение трябва да отговарят на съответните стандарти, а те трябва да бъдат обвързани с нормативните изисквания”, допълни инж. Каралеев.

Според детския пулмолог д-р Елена Георгиева, участвала в Инициативния комитет за създаването на Национална детска болница, целта е била да се обединят функции на различни здравни заведения.

„Притеснява ме, че преди 10 години има категорично заключение, че сградата е негодна, а сега се оказва, че строежът е годен. Кое е правилното – аз не знам, но най-вероятно тук има нужда от нова експертиза”, коментира д-р Георгиева.

По думите на инж. Каралеев, сградата на едно болнично заведение трябва да отговаря на съвременните изисквания, защото се предполага, че ще издържи десетилетия.

Припомняме, че Камарата на архитектите внесе жалба срещу обществената поръчка за изграждането на болницата пред Комисията за защита на конкуренцията, на която все още няма отговор. Заедно с Камарата на инженерите, архитектите написаха и писмо до здравния министър Кирил Ананиев, в което посочват възраженията си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови