Историческа среща на световния елит в детската кардиохирургия в София

Какво е състоянието на българската детска кардиохирургия разказва д-р Димитър Печилков

Янка Петкова 23 юни 2019 в 10:37 2646 0

Снимка Pexels

Световният елит в областта на детската кардиохирургия и кардиология се събра в София за обсъждане на иновативни хирургични практики.

Срещата е историческа, защото за пръв път обединява специалисти от двете най-големи и авторитетни организации, които се занимават с пациенти с вродени сърдечни малформации (ВСМ) - Европейската асоциация на детските сърдечни хирурзи (European Congenital Heart Surgeons Association (ECHSA) и Световната организация по детска и конгенитална сърдечна хирургия (World Society for Pediatric and Congenital Heart Surgery (WSPCHS).

В рамките на форума се срещнахме с Бистра Желева - вицепрезидент в Children's HeartLink, САЩ, и с д-р Димитър Печилков – началник на Отделение за следоперативно интензивно лечение и реанимация на деца към Националната кардиологична болница.

Сhildren's HeartLink е 50-годишна неправителствена организация в Минеаполис, която се занимава с подпомагане на развитието на детски кардиологични и кардиохирургични центрове в развиващите се страни. Като неин вицепрезидент Бистра Желева има дългогодишен международен опит в организирането и ръководенето на програми за обучение на медицински персонал и за подобряване на достъпа до здравни услуги за деца с ВСМ. Организацията работи с 16 болници в 5 държави – Бразилия, Китай, Индия, Малайзия и Виетнам.

Според Желева проблемът в повечето страни е, че липсва стратегия за обучение на специалистите, което е въпрос на държавно планиране. Обучението, което организацията предлага, се провежда в болниците, които са и академични центрове. За целта здравните заведения трябва да имат базов екип, да извършват минимум 100 операции годишно и определен брой легла.

По думите ѝ в последните години са започнали да партнират на национално ниво. Такъв е случаят с болницата в южния индийски щат Керала, с население 30 млн. души, където местните власти са решили да вземат мерки за намаляване на смъртността при новородените с ВСМ. Ангажиментът на неправителствената организация е бил свързан с изграждането на пътека за диагностика, лечение и проследяване на тези деца.

Желева признава, че не е достатъчно добре запозната с проблемите на българското здравеопазване, но е приятно изненадана от стратегията за майчино и детско здравеопазване, която е приета у нас.

„Ние имаме прекрасна стратегия за майчино и детско здравеопазване, страхотни мерки, но кой контролира тези неща, случват ли се наистина? На документи всичко изглежда прилично“ – опонира д-р Печилков. Проблемите, които той извежда като първостепенни, са валидни за повечето болници у нас. Според д-р Печилков недостигът на квалифицирани специалисти по здравни грижи е бомба със закъснител. Според стандартите на болницата, в която работи, една медицинска сестра трябва да се грижи за не повече от 2 деца. Липсата на персонал се компенсира с извънреден труд, което генерира допълнителни разходи.

Честотата на вродените сърдечни малформации (ВСМ) у нас е приблизително фиксирана. Специалистите знаят колко деца с такова увреждане ще се родят. Бройката през последните три години е една и съща - около 300 - 220 операции и 80 интервенции. Обемът на дейността и разходите, които генерира, могат да се планират, за да не се създават проблеми при лечението и проследяването на тези пациенти.

Според д-р Печилков и при перфектно направена операция, грижата в първите часове е много важна. При децата подходът е много по-различен, защото те не могат да сигнализират при проблем. Това прави трудът на детските кардиолози и кардиохирурзи много специфичен и изисква специален ангажимент от страна на хората, от които зависи дейността на болницата. Не е само въпрос на финансиране, а и на обучение на персонала, на контрол върху спазването на стандартите.

По думите на д-р Печилков форумът е изключително полезен, тъй като лекторите са световно известни специалисти, чиито имена стоят на корицата на учебниците. Те създават правилата, мерилото, към което трябва да се стремят лекарите. Конференцията е възможност да се коментират много проблеми в детската кардиология и кардиохирургия, да се обсъдят трудни пациенти, да се създават контакти.

Д-р Печилков споделя и друг факт – ако преди световните специалисти са идвали да оперират у нас с целия си екип, сега идват сами, което е признание за качеството на работа в болницата, която в последните година няма загубени пациенти при такива операции.

Това, което все още е в процес на изграждане не само у нас, а в други страни, е пътека, по която да се следи цялостната грижа за децата с ВСМ. Специалистите знаят колко са новородените с това увреждане и могат да осигурят лечението. Родителите получават точни инструкции през какви интервали от време са контролните прегледи, последващите интервенции, в кой период какви проблеми могат да възникнат и какви специалисти трябва да наблюдават децата им, но системата за проследяване все още не е достатъчно ефективна.

В много случаи се губи връзката с личния лекар, който следи детето, или родителите пропускат профилактичните прегледи в болницата. Това може да доведе до усложнения в състоянието на малките пациенти, които може да са фатални.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови