Излекуваха дете от чума в САЩ

OFFNews 14 юни 2018 в 10:02 3096 0

Момче от Айдахо, САЩ, се възстановява от чума - първия случай при хора в американския щат за повече от две десетилетия, съобщиха здравните власти, цитирани от Washington Post.

Детето, чието име не се съобщава, било лекувано с антибиотици в болница, а вече си е у дома и се възстановява добре, увери Кристин Мирон, говорителка на здравния департамент.

Момчето се разболяло миналия месец и по-рано тази седмица здравните власти получили потвърждение от лабораторията, че става въпрос за Бубонна чума.

Един от най-характерните симптоми при бубонната чума е подуването на лимфните възли, болният има главоболие, висока температура, чувства се изключително отпаднал.

Белодробната чума, с подобни симптоми, е най-опасната и може да бъде фатална, когато не се диагностицира и лекува навреме.

„Черната смърт” е причина за една от най-големите катастрофи в човешката история - от 1347 до 1351 г. от чума умират между 75 и 200 млн. души от Европа и Евразия, или между 30 и 60% от цялото население на Европа по това време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови