Изписват първата излекувана пациентка, 17 са новите заразени с COVID-19 (видео)

OFFNews 20 март 2020 в 17:02 8629 2

Снимка Александра Маркарян

Утре ще бъде изписана първата излекувана пациентка от COVID-19. Жената е дала две отрицателни проби. Първата проба е показала изградени антитела към вируса. Това съобщиха от националния оперативен щаб.

От 129 изследвани проби 17 са положителни, с това общия брой заразени у нас става 127, с трима починали. В националната лаборатория положителните резултати са 6, във ВМА - 7, във Варна 4. В Стара Загора всички изследвани проби са отрицателни.

Потвърдена е положителната проба на беглеца, който напусна Пирогов и беше върнат обратно от полиция.

Пробите във Варна са на контактни лица в Добрич. Пациентите са приети в местната болница. 10 вече са болничните центрове, в които има настанени заразени с коронавирус. Всички са в добро състояние, с изключение на пациента в Пирогов, чието състояние вече е критично, съобщи ген.-майор Мутафчийски.

Пациентите у нас се лекуват с препарати, с които се третира бронхопневмония, няма все още ясно разписани правила за лечението, каза той. Споменатите до този момент препарати, които са използвали медиците в чужбина, имат добри ефекти в оздравителния процес, но в никакъв случай чудодейни, коментира той.

Оказа се, че в България има резерв на хининови препарати - 35 хил дози с възможности за производство на още, в ход е забрана за износ на такива медикаменти в чужбина, каза Мутафчийски.

Водят се разговори с дистрибутори на лекарства за намирането на хининовия препарат, който се препоръчва от китайски лекари за лечение на коронавируса. В Европа той се произвежда само във Франция с капацитет от 1 млн. дози месечно, обясни шефът на щаба.

По настояване на Кирил Домусчиев всички налични лекарства, показали ефективност срещу коронавирус, открити от служителите му, ще бъдат дарени на МЗ за лечение на български граждани. Той ще закупи и 5000 теста за установяване на COVID-19, съобщи Мутафчийски.

Провеждаме учения за разкриване на стационари в закрити площи. Те няма да са за активно лечение на болни, но могат да се използват за хора под карантина. В такива помещения няма възможност за провеждане на интензивно лечение. Мисля, че резултатът е много добър. Само за един ден се мобилизира потенциалът, който има българската армия и бяха разпънати 500 легла на територията на Арена Армеец, съобщи ген. Мутафчийски.

В София има още четири подобни зали с такава площ. В други големи градове също има помещения, които могат да се използват. Ние трябва да се готвим, за да не ни изненада нищо и както виждате го правим. 

Получих много писма, в които възрастни хора роптаят срещу налаганите за тях ограничения. В едно от тях пишеше: "Не ни пречете да живеем". Аз бих перифразирал - Дайте ни възможност да съхраним живота ви.

Прогнозите за събота и неделя са за хубаво време, но за съжаление, няма да се възползваме, заключи генералът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

2

emanuilis

21.03 2020 в 08:13

„Изненада", през 2017 г. в Италия са загинали над 24 000 души от „грипни" усложнения:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285