Изплащане на надлимитните дейности искат от общинските болници

OFFNews 12 септември 2019 в 12:00 947 0

Снимка Архив

В декларация до Надзорния съвет на НЗОК от Сдружението на общинските болници настояват за изплащане на надлимитната дейност за 2015, 2016, 2017 г. Това съобщи за БНР председателят му д-р Неделчо Тотев.

„Нашата цел не е да деструктираме и да създаваме проблем на държавата, защото и без това парите са малко. Нашата цел е да спестим точно тези лихви от просрочия, да спестим адвокатски хонорари, които не са никак малки. Ако декларацията не доведе до резултат, може би всички биха тръгнали да завеждат дела или да си депозират оставки – така системата ще се деструктира“, обясни той.

Според него тези пари са временно решение на проблема. По повод протестите на здравните специалисти д-р Тотев обясни, че медицинските сестри са получили увеличение на заплатите от допълнителните средства, отпуснати от правителството, но не в очаквания обем.

По думите на д-р Тотев заплатите са основното нещо, което е трябвало "да пипнат", но съобразявайки се с просрочията, които има болницата. Много от болниците имат изпълнителни листове или подписани споразумения за разсрочване на дълговете.

"Всичко това, освен че трупа лихви, в един момент има и откази на фирми да доставят договореното, а оттам насетне се блокира работата на болницата“, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови