Изплащат по 1000 лева на медицинския персонал, който е на първа линия в борбата с COVID-19

Ирина Евгениева 03 април 2020 в 09:23 2804 0

Днес ще изпълним поетия ангажимент от министър-председателя всички медицински лица, които са участвали на първа линия в борбата срещу коронавируса, да получат парично възнаграждение. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет. 

Ананиев обясни, че общо 1700 лица - медицински и немедицински персонал в 34 лечебни заведения ще получат това възнаграждение.  

Той каза, че те ще получат по 1537 лева бруто възнаграждение, като държавата плаща данъка и осигуровките, след като се платят тези задължения за работника ще останат чисто 1000 лева. 

Парите, които ще отидат за допълнителното възнаграждение са 2,6 млн. лева, а останалите до 6 млн. лева, тоест 3,4 млн. лева ще получат хората, които са в центровете за медицинска помощ, регионалните здравни инспекции (РЗИ) и Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), добави здравният министър. 

От думите му стана ясно, че ако в една болница има до 5 случая на заболели от коронавирус тогава допълнително възнаграждение получават 40 души. От 5 до 10 заразени с коронавирус, получават 70 души, и когато са над 10 заболелите, пари ще получат 100 души, допълни Ананиев.

Той обясни, че днес ще предложи на Министерски съвет да приеме проект на решение, с който да одобри договор с Китай за внос на лекарствата хидроксихлорохин солфат и азитромизин таблетки, чиято комбинация дава добри резултати при лечението на COVID-19.

Ананиев заяви, че към 16.00 часа вчера МЗ е получило по дарителската си сметка 3,250 млн. лева, а по ДМС сметката - 186 360 лв. Имената на всички дарители са качени в сайта на МЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови