Израел ни предложи шпионски софтуер за следене и контрол на вируса

Правителството засега не смята да се възползва от офертата

Георги А. Ангелов 31 март 2020 в 16:37 5701 2

Израелската държавна компания RAFAEL е предложила на българското правителство и кризисния щаб софтуер с изкуствен интелект и използващ на т.нар. Big Data за управление и контрол на кризата с коронавирус COVID-19.

WISDOM STONE™ дава възможност на българските власти да събират, изследват, анализират и обединяват цялата налична информация, която е необходима за управление и контрол на здравната криза, твърдят от компанията. Системата включва мобилно приложение, което може да бъде свалено от всеки потребител със смартфон доброволно или задължително “съгласно действащото законодателство”.

Програмата е създадена през 2016 г и се използва най-вече от службите за сигурност, разузнавателните агенции, здравните власти, общини и други.

Контрол на карантинираните

Чрез софтуера и приложението могат да се следят хората под карантина, като така се създаде “ситуационна карта”. Могат да се проследяват предишни дейности и местоположения на новодиагностицирани с вируса хора и да се изпращат известия на лица, които са били на същите места по едно и също време, както и да бъдат уведомявани за карантинните правила и изисквания. Освен това, чрез софтуера могат да се идентифицират хора, които не са подали декларации за карантина и др.

Изкуственият интелект може да събира данни от социалните медии

“WISDOM STONE™ е мощно технологично оръжие за противодействие на COVID-19. Платформата осигурява на властите реален инструмент за прогнозиране на развитието на епидемията от коронавирус, като по този начин им позволява да вземат най-подходящите мерки, да спестят значителни разходи, да насочат усилията си във възможно най-правилната посока и да използват наличния си ресурс по най-ефективния начин”, заяви Ирит Идан, изпълнителен вицепрезидент на RAFAEL по развойната дейност. “В системата вие можете да вкарвате разнообразни данни, касаещи гъстотата на население в отделни райони, както и информация за коронавируса, която жителите споделят в социалните медии като например: симптоми на болестта, оплаквания от кашлица или треска и други. Също така можете да проследявате местата, на които е възможно да има предполагаеми пациенти със заболяването и да използвате тези данни, за да прогнозирате как ще се развива епидемията”, обясни Идан.

От RAFAEL сa готови да предоставят безплатен тестови достъп до системата на българските власти и ако те решат, че им върши работа, са готови да договорят преференциални условия.

Какво може да прави софтуерът:

- Предвиждане на развитието на епидемията чрез анализ на докладите за здравния статус на населението на всекидневна база.

- Приоритизиране на хората, на които трябва да се извършат лабораторни тестове за диагностициране на инфекции.

- Идентифициране на хората, които нарушават карантинните разпоредби.

- Определяне на тенденциите за заразяване и областите на разпространение на епидемията.

- Изпращане на известия и уведомления в реално време – на национално ниво до властите и индивидуално до гражданите.

- Управление на разпоредбите за карантина.


Приложението гарантира прозрачност между гражданите и властите по отношение на събираната информация и дава правото на потребителите да прекъснат връзката с апликацията след края на епидемията, твърдят от RAFAEL. Ползите за гражданите са, че ще получават лични известия и сигнали и ще могат да обменят информация директно с властите. Системата анализира постъпващите данни от приложението и ги превръща в прогнози.

Правителството засега е пас

Засега от българското правителството не смятат да се възползват от офертата на израелската военна компания, според източници на OFFNews. Подобен софтуер се използва за анализ и контрол в Южна Корея и Израел, както и във Великобритания от няколко дни. Инсталирането на приложението на мобилни телефони на Острова е доброволно. Смята се, че приложението в Южна Корея е изиграло роля във добрите резултати в борбата с коронавируса там. 

RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd. е сред водещите в света корпорации в сферата на отбраната и киберсигурността и беше участник в търга за бойни машини на пехотата на българската армия, който по всяка вероятност ще бъде отложен за пореден път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

31.03 2020 в 22:09

Ми, спокоен съм, че правителството на Израел знае за мене повече, отколкото аз самият. Ако с мене се случи нещо лошо, или загадъчно - все някой ще може да разкаже:)
Доколкото не замислям нищо лошо против Държавата Израел, ми е все тая. Но доколкото някой очевидно замисля нещо против мене - благодаря, не. Не съм ви благодарен. Ако ми трябва защитно съпровождане, или охрана - ще опитам сам да се обърна към израелското посолство.

10372

1

elbarbudo

31.03 2020 в 20:00

Истинска помощ! Благодарим ви!