Изследване: Децата, които водят заседнал начин на живот, са по-склонни към депресия

OFFNews 13 февруари 2020 в 11:20 1699 0

Снимка Pixabay

При децата, които са обездвижени повече от 4 часа дневно, рискът от поява на депресия до 18-годишна възраст нараства.

Поредното доказателство за важността на физическата активност е изведено от учени, цитирани от специализираното издание The Lancet Psychiatry journal.

Как е проведено изследването?

В проучването са участвали 4200 тийнейджъри на възраст от 12 до 16 години, на които са били поставени гривни, отчитащи ежедневната им активност. Резултатите били анализирани от учените от Лондонския университетски колеж. Експериментът показал, че на всеки допълнителни 60 минути седене изразеността на депресивните симптоми до 18 години се увеличавала с 10%. При тези, които предпочитали да бездействат през по-голямата част от деня, този риск се увеличавал до 28,2%.

Изводите:

Дори леката физическа активност намалява този риск. Всякакъв вид физическо натоварване е полезен, но колкото по-интензивно е натоварването на младежите със спорт, толкова повече се понижава вероятността от депресия.

Разбира се, уточняват експертите, свръхнатоварването може да провокира силна умора и да повиши опасността от депресивни разстройства, затова не бива да се прекалява.

Нивото на депресивни състояния при тийнейджъри расте, заради понижената физическа активност на децата, които предпочитат да прекарат времето си в социални мрежи и онлайн игри. За съжаление тийнейджърската депресия е опасно явление, което често се игнорира или пропуска от родителите, констатират учените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови