Изследване определя възрастта на кръвоносните съдове

При пациенти с лош контрол на рисковите фактори може да има голямо разминаване между възрастта на съдовете и биологичната възраст

OFFNews 02 март 2023 в 12:13 1501 0

д-р Наталия Спасова

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

д-р Наталия Спасова, клиника по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Високотехнологично изследване определя „възрастта“ на кръвоносните ни съдове. Това става чрез определяне на съдовата ригидност (нееластичност). Методът се прилага в кабинета по ранна диагностика на сърдечносъдовите заболявания в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Под въздействието на рисковите фактори и възрастта, стените на съдовете се променят. Повишената съдова ригидност крие повишен риск от настъпване на сърдечна недостатъчност и се свързва с по-лоша прогноза. Ранното откриване на такива промени е изключително важно в превенцията на съдови инциденти, съобщават от лечебното заведение.

Изследването е подходящо за пациенти с рискови фактори за сърдечносъдови заболявания. Това са хора с артериална хипертония, повишени нива на холестерол, захарен диабет, пушачите, както и фамилно обременените за сърдечносъдови заболявания. Препоръчва се и на хора с гранични нива на рисковите фактори и може да определи дали има необходимост от терапия.

Методът е добре валидиран и признат в целия свят. Измерването става с помощта на специален апланационен тонометър, с който се правят записи на пулсовите криви на артериите, след което апаратът автоматично изчислява скоростта на пулсовата вълна, която е показател за наличие на съдова ригидност (нееластичност).

Това ни дава представа, как точно рисковите фактори въздействат на самите съдове при даден пациент и помага да се определи дали има така наречено ранно съдово стареене. Методът е "златен стандарт" за оценка на съдовата ригидност“, категорична е д-р Наталия Спасова от клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Тя обяснява, че при пациентите с лош контрол на рисковите фактори може да има голямо разминаване между възрастта на съдовете и биологичната възраст. Ранното откриване на тези промени помага да се вземе решение за по-интензивно и своевременно лечение.

Друга възможност за диагностика е изследването за атеросклеротични плаки с помощта на ултразвук, което е пряко доказателство за наличие на атеросклероза и е свързано с повишен риск от инфаркт и инсулт.

Добре е известно, че плаките по периферните съдове предполагат наличието на такива в съдовете, които кръвоснабдяват сърцето и обратно - при пациенти с нормални периферни съдове не очакваме тежки атеросклеротични промени в коронарните артерии“, пояснява кардиологът. Това позволява бързо, лесно, но същевременно безопасно и без контрастно натоварване, да се определи рискът на съответния пациент и необходимостта от други, по-задълбочени изследвания.

Оценката за наличието, вида и големината на плаките в периферните съдове е много важна и при пациенти с установена исхемична болест на сърцето, преживян миокарден инфаркт, коронарно стентиране или мозъчен инсулт.

И двата метода са неинвазивни, безопасни, лесно изпълними, достатъчно информативни и позволяват да се визуализират промените, които настъпват в самите съдове и тяхната функция, категорична е д-р Спасова, която има защитен дисертационен труд в тази област.

По-прецизната и обективна оценка дава представа на лекарите за необходимостта и вида на лекарствената терапия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews