Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юли

Български екип е близо до откриване на лекарство срещу коронавируса

OFFNews 06 юли 2020 в 13:03 7283 4

Снимка БТА/Цветомир Петров

Епидемичната обстановка в страната се удължава с две седмици до края на юли. 

Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на пресконференция на Националния оперативен щаб. 

Областните щабове да засилят контрола по спазване на ограничителните мерки, както и да имат възможност да налагат ограничения по региони, е друго решение на НОЩ. Препоръчваме да се намалят до минимум масовите мероприятия, каза министър Ананиев. Той уточни, че предстои да бъде издадена заповед за страните, чиито граждани могат да влизат в България и тези, които подлежат на 14-дневна карантина.

Министърът коментира и положителните проби във футболните отбори: "Когато се открие, че в даден футболен отбор има положителна проба, веднага се отделя футболистът, а останалите се тестват. Тестване се извършва и 24 часа преди следващия мач. В момента има 15 заразени сред отбора на "Черно море" и 4 - в "Царско село", каза още той.

Ананиев съобщи също, че е назначил проверка в Центъра за спешна медицинска помощ в София заради случая с починалия преди дни д-р Юлиян Стамов.

Български екип е много близо до откриването на лекарство срещу коронавирус, обяви още министърът. 

Клинични изпитания на лекарството у нас

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че през май у нас е стартирало клинично изпитване с лекарствен продукт "Ивермектин". Екипът, възложителят и компанията-производител са български. До момента са набрани 30 пациента. Изпитването се провежда в 9 болници у нас.

България е била първата държава в ЕС, която стартира клинично изпитване, подчерта Кирилов. "Надяваме се, че в края на месеца ще имаме първични резултати от тази група 30 пациенти. Към края на юли, началото на август ще има и повече информация", допълни той.

Как се регистрират пробите в Националната информационна система

Всеки изследван с PCR тест се регистрира еднократно в Националната информационна система, независимо от това колко проби са му вземани впоследствие. Той се отбелязва с единния си граждански номер и не може да има дублиране, уточни министър Ананиев и допълни, че не всеки положителен тест е нов случай. 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни, че при различни резултати пробата се потвърждава от Националната референтна лаборатория и едва тогава се обявява като положителна или отрицателна. Той коментира и в кои случаи PCR тестът може да даде неверен резултат - ако материалът не е взет правилно, ако е лошо съхраняван или ако е недобросъвестно взета пробата, без съгласието на изследваното лице. Ако се прави тест в стандартизирана лаборатория и резултатът е положителен, значи човекът е заразен, добави още той.

Когато вирус мине от животни към хора, се очаква да стане по-заразен и по-лесно да се предава от човек на човек, както и да отслабне силата му, каза още проф. Кантарджиев. Той съобщи и че в изследвани 35 щама на вируса у нас, в 33 има мутация, която прави COVID-19 по-силно заразен. Това, по думите му, не означава, че е по-смъртоносен. Този вирус не води до пневмония, а до токсичен пневмонит, допълни проф. Кантарджиев.

Реабилитиран ли е хидкроксихлорохинът

Ремдесивирът е многократно по-скъп от хидроксихлорохина и доби медийна популярност като по-добър вариант за лечение на коронавирусната инфекция, но употребата в европейските страни е състрадателна за момента, коментира проф. Мутафчийски. Той съобщи, че изследванията за действието на хидроксихлорохина са възобновени, след като научното списание "Лансет" оттегли статията, в която препаратът беше определен като опасен заради страничните си ефекти. Шефът на щаба уточни, че и в момента в някои страни лечението с този медикамент се прилага, а Американската асоциация на лекарите и хирурзите дори е завела иск срещу забраната му за употреба в САЩ.

Проф. Мутафчийски каза още, че въпреки публикациите за един или други медикамент, лекарската гилдия има индивидуален протокол за лечение на коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

4

Biser

06.07 2020 в 16:03

защо през 2 седмици я удължават, да направят по-дълъг срок...

3900

3

Billy111

06.07 2020 в 15:28

И така поне до септември, а после кой знае какво ни чака...

3810

2

Пенчо бре

06.07 2020 в 13:50

"България е била първата държава в ЕС, която стартира клинично изпитване, подчерта Кирилов."

Сещам се за продукцията на цар Киро. Нека Мента Стоянова да осигури пазара!
Може ли да се тества между най-надеждните членове на ГЕРБ? Който оживее да почерпи.

77927

1

El Commandante

06.07 2020 в 13:31

За епидемиологичната обстановка!

Тва е нов тост. Труден. Който го каже правилно, му наливат двойно.