КЗК отхвърли жалба срещу обществената поръчка за Национална детска болница

OFFNews 13 август 2019 в 11:53 1812 0

Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила едната от жалбите срещу обществената поръчка за Националната детска болница, става ясно от разпорежданията на комисията, цитирани от lexMedica News.

Отхвърлената жалба е подадена от „ВДХ“ АД (новото име на „Водстрой 98“ АД). От компанията не е било заявено искане за временни мерки за спиране на процедурата.

Втората жалба, по която КЗК още не се е произнесла, е от Камарата на архитектите в България и към нея има искане за временна мярка за спиране на процедурата.

Неотдавна от Камарата на архитектите и от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране изпратиха писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в което заявяват, че обществената поръчка за инженеринга и изграждането на бъдещата педиатрична болница в София е опорочена.

Според експертите едновременното възлагане на проектирането, строителството и надзора, т. нар. „инженеринг“, не е подходящо, при положение че към момента на откриване на поръчката няма одобрен идеен проект. Провеждането на инженеринг без одобрен идеен проект било „изключително рисковано“, тъй като нямало гаранции, че избраната фирма ще предложи най-добрата концепция за реализиране на обекта. Според тях далеч по-логично е проектирането и строителството да се разделят в два отделни търга.

Двете камари се обединяват под становището, че техническото задание на проекта е непълно и не съдържа минималните изходни данни, които са необходими за изготвянето на оферта от участниците. Според специалистите определената стойност е под себестойността на услугите по проектиране, включени в проекта.

Посочената обща стойност на трите фази на проекта е 749 702,24 лв. без ДДС, а реалната прогнозна стойност за проектиране във всички фази на обекта не следва да е по-малко от 4 млн. лв. без ДДС. Експертите поискаха среща с министъра на здравеопазването за коментар на позицията им.

В интервю за БНР арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите заяви, че начинът на обявяване на обществени поръчки в строителството от години е компрометиран. По думите му т. нар. „инженеринг “ означава, че вместо първо да се направи проект, да се обмислят всички аспекти на една сграда или на едно съоръжение, директно се възлага строителството на фирма, като се очаква тя да го измисли, да намери проектанти и специалисти без възможност възложителят, който винаги е държава или община, да има реален контрол върху това какво се случва.

Резултатите са огромни средства, дадени за посредствени резултати. Според Игнатов, ако поръчката бъде обявена както трябва, то цената, която ще се плати, ще бъде по-ниска, а сградата – по-качествена.

От Министерство на здравеопазването потвърдиха, че са запознати с жалбата и ще изпратят становището си до КЗК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови