Кафето при мигрена не вреди, стига да си знаем мярката

OFFNews 13 август 2019 в 15:05 3109 0

Снимка Pixabay

Кофеинът не е противопоказан при мигрена, стига да не прекаляваме. Три или повече чаши кафе могат да провокират главоболие в същия или на следващия ден. Твърдението е на учените от Медицинския център "Бет Израел Диконес" и Харвардското училище по обществено здраве. Резултатите от проучването са публикувани в American Journal of Medicine.

„Макар някои потенциални рискови фактори, като недоспиването, да увеличават риска от поява на мигрена, ролята на кофеина е особено спорна, защото той може да предизвика пристъп, но може и да помогне за контролиране на симптомите. Въздействието на кофеина зависи както от дозата, така и от честотата на прием, но изследванията за непосредствения риск от възникване на мигрена при консумация на кафе не бяха достатъчно убедителни, за да го забраняваме на хората с мигрена“, казва ръководителят на изследването Елизабет Мостофски.

В проучването са взели участие 93-ма възрастни, страдащи от епизодична мигрена, които в продължение на шест седмици отбелязвали колко пъти дневно консумират напитки съдържащи кофеин (кафе, газирани и енергийни напитки), други фактори от начина на живот, а също и времето и характеристиката на всеки пристъп на мигрена.

Учените анализирали честотата на възникване на мигрена при всеки участник в дните, когато е употребявал или не напитки с кофеин. Както показали резултатите доброволците, които изпивали по 1-2 кофеинови напитки дневно, получавали главоболие средно 5 пъти за периода на изследването. Тези, които консумирали по три и повече напитки, имали пристъпи на мигрена над 8 пъти за същото време.

Според получените данни 1-2 кофеинови напитки не увеличават риска от мигрена, дори сред пациентите с епизодични прояви на заболяването. Вероятността от поява на главоболие се появява при консумацията на 3 и повече кофеинови напитки дневно. Резултатите били стабилни дори при поява на други рискови фактори.

Мигрената е третото най-разпространено заболяване в света, което поразява над 1 милиард възрастни годишно. Симптомите, освен силно главоболие, включват и гадене, промяна в настроението, чувствителност към светлината и звука, зрителни и слухови халюцинации. Пристъпите на мигрена могат да бъдат предизвикани от промяна във времето, нарушения в съня, хормонални промени, стрес, лекарства и определени храни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови