Как да охладите дома си, ако нямате климатик

OFFNews 02 юли 2019 в 11:08 8052 0

Снимка Pixabay

Горещите летни дни са сериозно изпитание за организма ни, особено когато се налага да се борим с последствията от високите температури на закрито.

Можем ли да охладим помещенията, ако нямаме климатик? Ето няколко предложения:

Облепете стъклата на прозорците с алуминиево фолио

В горещи дни, максималният топлообмен се извършва най-вече през прозореца, освен това слънчевите лъчи нагряват не само въздуха, а и повърхностите, върху които попадат. Ако създадете препятствие за тях, ще предпазите стаята от прегряване.

Вентилаторът като алтернатива на климатика

Нужни са ви само обикновен вентилатор и няколко пластмасови бутилки с ледена вода. Тази комбинация може да разхлади помещението не по-лошо от климатик. Бутилките със заледена вода се поставят пред включения вентилатор и ефектът се усеща веднага.
Все пак специалистите напомнят, че ако някой от обитателите страда от алергия към домашен прах, вентилаторът не е добра идея.

Почистване с влажна кърпа

В горещи дни е препоръчително да правите това по-често. За подсилване на овлажняващото действие, можете да напръскате помещението с вода, с най-обикновен пулверизатор. Друг вариант е да поставите съдове със студена вода на няколко места в стаята. Докато тя се изпарява, въздухът ще се охлажда и температурата ще се понижава.

Откажете се от килимите

През лятото е по-добре да махнете всички събиращи прах постелки и завивки. Ще се чувствате много по-добре, ако ходите боси по непокрития под.

Няколко правила при използването на климатици:

Оптималната температура в помещенията е около 24 градуса, а влажността 40-60 %.

Въздушната струя на климатика трябва да се насочи така, че да не попада директно върху обитателите на стаята.

Повечето климатици охлаждат, но не освежават въздуха, затова стаята, в която се ползват, трябва да се проветрява по-често.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови