Как да пазим сърцето през зимата

8 съвета от специалисти

OFFNews
03 януари 2020 в 15:28 | 2844 |0

Студеното време крие рискове за хората със сърдечносъдови заболявания, пише Times Now News и цитира препоръките на Американската кардиологична асоциация. Специалистите посочват, че особено внимателни трябва да са хората с исхемична болест на сърцето, които често страдат от стенокардия (болки в гърдите, дискомфорт).

Ниските температури влияят негативно на сърцето и кръвообращението, но някои мерки могат да помогнат да съхраним здравето си. Ето какви са препоръките на кардиолозите от асоциацията:

1. Обличайте се многослойно, ако се налага да излизате навън - няколко слоя дрехи по-добре запазват топлината на тялото.

2. Избягвайте прегряването - то може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове и да предизвика понижаване на кръвното налягане, особено при хора с хронични сърдечни болести. Когато артериалното налягане рязко пада, рязко намалява кръвоснабдяването в сърцето, което създава предпоставки за сърдечен пристъп.

3. Избягвайте алкохола, цигарите, кофеина, тъй като те имат способността да свиват кръвоносните съдове, което може да създаде проблем за сърцето.

4. Хранете се с топлия ястия и напитки, тъй като те доставят необходимата енергия за поддържане на топлината на тялото.

5. Запознайте се със симптомите на сърдечния пристъп - задушаване, неритмичен пулс, гадене, виене на свят, болки в гърдите, гърба или челюстите.

6. Почивайте и се хранете пълноценно, особено ако сте с вирусна инфекция. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако забележите някой от споменатите симптоми.

7. Проверете състоянието на сърцето си и обсъдете с лекаря си какви са рисковете за сърдечното ви здраве в студените дни.

8. Научете се да оказвате първа помощ на човек със сърдечен пристъп, съветват от асоциацията. Адекватната намеса утроява шансовете на пострадалия да оживее.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !