Как да поддържаме имунитета си през зимата

OFFNews 27 ноември 2019 в 14:35 4530 0

Снимка Pixabay

От устойчивостта на имунитета зависи способността на организма да издържа на натиска на инфекциите. Здравният портал MedikForum обобщава 15 препоръки от специалисти.

1. Веднъж месечно – парна баня или сауна

Хората, които редовно си правят парна баня или посещават сауна, по добре понасят простудата и грипа: смяната на жегата в нея със студения душ след това, и активното потоотделяне са добра тренировка за имунната система. Едно посещение в сауна или парна баня е сравнимо със средноинтензивна тренировка по въздействието си върху организма, твърдят специалистите.

2. Физическа активност

Физическата активност подобрява работата на имунната система. За да се поддържа в кондиция, на тялото са нужни не по-малко от три тренировки по 30 минути седмично.

3. Ежедневна активност

Използвайте всяка възможност да се раздвижите – стълби вместо асансьор, разходки в обедната почивка, по-често загрявайте с няколко упражнения или бързо ходене.

4. Разходки

През есента и зимата естествената светлина ни е особено нужна заради синтеза на Витамин Д, необходим за поддържане на имунитета.

5. Достатъчно сън

Сънят е изключително важен за здравето ни. Докато спим имунната система се възстановява и се подготвя да отблъсква „агресорите“ на следващия ден.

6. Достатъчно вода

Лигавиците на носа, устната кухина, очите защитават организма от инфекции – те съдържат антитела на патогените. Когато лигавицата е суха, тази предпазна функция не работи и вирусите успяват да проникнат в тялото. За да запазим влажността на лигавицата, е необходимо редовно да поемаме течности.

7. Проветряване и овлажняване на въздуха

Враг на лигавицата е сухият въздух в помещенията, затова редовното проветряване е препоръчително дори при много студено време.

8. По-далеч от очите, носа и устата

Има едно просто правило – редовно мийте ръцете и не докосвайте с тях очите, устата или носа си. Иначе болестотворните микроби най-бързо и лесно проникват в организма.

9. Отказ от тютюнопушене

Пушенето натоварва белите дробове – респираторните инфекции при пушачите са по-чести и протичат по-тежко, отколкото при непушачите.

10. Ниска консумация на алкохол

Разбира се, в чашата червено или бяло вино от време на време няма нищо лошо. Но излишъкът от алкохол отслабва защитните сили на организма. За да разгради алкохолните токсини, организмът потребява много витамини и минерали, което улеснява задачата на вирусите.

11. Съпротива на стреса

Продължителният стрес е истинска отрова за имунната система и е рисков фактор за много заболявания. Затова е важно да можем да се отърсваме от ежедневното безпокойство. Развлеченията са добър вариант, смехът снема напрежението и стимулира мозъка да изработва ендорфини, които стимулират работата на имунната система.

12. Здравословно хранене

За добра имунна система е необходимо балансирано хранене – пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, които са богати на фибри.

13. Витамин С

Особено важен за добрата защита на организма е Витамин С. Аскорбиновата киселина е незаменима за доброто функциониране на имунитета. Този витамин се съдържа не само в цитрусовите плодове, но и в червения пипер и зелето.

14. Витамин А

Този витамин укрепва лигавиците. Морковът, спанакът, рибата, млечните продукти са богат източник на Витамин А.

15. Цинк

Лещата, ядките, пармезанът съдържат цинк, който е особено важен за имунните функции. Този микроелемент не се изработва от организма, той трябва да бъде въвеждан с храната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови