Как да подпомогнем имунната си система по време на пандемия?

OFFNews 04 август 2020 в 16:19 1095 0

Пандемията от коронавирус промени начина ни на живот и се отрази на вече изградените ни навици. Наред с факта, че маските станаха неразделна част от всекидневието ни, миенето но ръце се превърна в свещен ритуал, а дезинфектантите се продават повече от наливна бира, на дневен ред е още един важен фактор, с който трябва да се съобразим. Да, тази година не е като останалите и едно от най-важните неща сега е да подсилим имунитета си.

Когато стане въпрос за имунитет, неизбежно се сещаме за полезните витамини и минерали, които специалистите препоръчват да добавяме към диетата си. В следващите редове ще припомним кои са най-ефикасните витамини, които могат да окажат благотворно влияние и в борбата с COVID-19.

Отговорът на този въпрос малко прилича на английската азбука - A, B, C, D и Е. Тези пет витамина по различен начин подсилват имунната ни система и ни помагат да се борим срещу вируса. Не трябва да забравяме и Цинк и Селен, които спокойно можем да поставим на равно с вече изброените витамини, разбира се с условието, че се приемат в нужните дози.

Във всяка аптека можете да намерите тези жизненоважни витамини и минерали, под формата на хапчета, а фармацевтът любезно ще ви консултира за дозата, в която трябва да ги приемате всекидневно. Също така в аптеката може да откриете и т.нар. "хранителни добавки" и пробиотици, чието приемане цели да компенсира липсата на някои минерали в дневното ни меню и да регулира чревната флора.

Разбира се набавянето на витамини и минерали, далеч не трябва да превръща храната ни в шепа хапчета. По време на пандемията е особено важно да наблегнете на здравословното хранене. Консумирането на повече плодове и зеленчуци, риба и червено месо може да ви набави по естествен начин част от необходимите елементи за подсилване на имунната система. Не прекалявайте с алкохола и намалете до минимум цигарите, а специалистите препоръчват още здравословен сън и пиене на чай, за да не се налага често да посещавате аптеката.

И най-важното в борбата с COVID-19 - почувствате ли дори и най-малкото неразположение, обадете се незабавно на вашия личен лекар!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови