Как е опасно да се сваля температурата

OFFNews 20 декември 2019 в 14:06 18136 0

Снимка Pixabay

Има различни температуропонижаващи методи – с лекарства, с обтриване с влажна кърпа или с други „народни средства“. Специалистите обаче предупреждават да бъдем внимателни, тъй като при някои от тях има риск от странични ефекти, които са много по-опасни от високата температура и виенето на свят, разказва публикация в Medik Forum.

Температуропонижаващи

Популярните варианти, които масово се използват, са средства на основата на парацетамола и ибупрофена. Компонентите им са различни, затова е възможно да се комбинират, без риск от предозиране. Това обаче не означава, че могат да се вземат безконтролно или едновременно. Потенциалните рискове са подробно описани в противопоказанията към препаратите. Основното, за което трябва да следим, е да не редуваме двете температуропонижаващи по-рано от интервала, който е указан на опаковката.

Влажно обтриване

Противно на широкоразпространеното мнение, това е опасен вариант за сваляне на температурата. Той може да стане причина за поява на конвулсивен синдром, който се развива екстремно бързо. Препоръчва се подобно охлаждане да се предприема само в случаите, когато в анамнезата на пациента няма гърчове и спазми на съдовете. Дори и в този случай е необходимо да сме много предпазливи.

По-добрият вариант е за влажните обтривания да се използва топла вода с телесна температура. Някои хора използват спирт или оцет, но с тях трябва да сме особено внимателни и в никакъв случай да не се прилагат в чист вид. Съотношението на разреждане трябва да е най-малко 1:1. При обтриване на тялото, температурата се снижава с 1.5 градуса на час.

Студен компрес

Обикновено съветите са студеният компрес да се поставя в сгъвките – на мишниците, коленете и др. Това е опасно. Ако компресът е твърде студен, може да причини спазъм на кръвоносните съдове за броени минути. Не се препоръчва подобна практика в домашни условия. Възможно е приложение под лекарско наблюдение, когато лекарствата не са дали ефект, а температурата продължава да се покачва.

Билков чай

Билковите чайове имат една основна цел – да предизвикат изпотяване. Важно е обаче организмът да се насити с течности, за да не се предизвика обезводняване при обилното потене. Особено уязвими са малките деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови