Как протича COVID-19 по дни – хроника на заболяването

OFFNews 29 март 2020 в 18:45 161080 0

Европейски медици описаха проявите на коронавирус по дни, създавайки хроника на заболяването, съобщава Medik Forum.

Специалистите отдавна се обединиха под тезата, че коронавирусът протича идентично с грипа, с температура 38-39 градуса по Целзий. Категорично разграничение в симптоматиката няма, COVID-19 може да се потвърди само с тестуване.

Както вече беше установено, много хора прекарват болестта като грип. Симптомите на коронавирус се проявяват по различен начин в инкубационния период от 5 до 22 ден. Най-често това се случва на 3-5 ден от заразяването. Коронавирусната инфекция мутира в човешкия организъм и започва да поразява органите му едва размножила се, твърдят учените.

През първия ден в повечето случаи се повишава температурата, появява се обща слабост, втрисане, бърза уморяемост, постоянно желание за сън, което може да бъде съпроводено с невъзможност да заспиш. Болният се измъчва от кашлица, има болки в гърлото, температура, болка в мускулите, очите, главоболие. Това състояние понякога може да бъде съпроводено с диария, повръщане, коремни спазми и гадене.

Ако имунитетът е слаб, затрудненията в дишането настъпват веднага. Пациентите ги описват като невъзможност да си поемат дълбоко дъх.

2-7 ден

Симптомите се запазват, възможно е температурата да се повиши и да спада след прием на температуропонижаващи. Дишането става все по-затруднено, заради проникването на инфекцията в белите дробове. Засилва се хроничната умора.

8 ден е преломен. Ако заболяването протича в лека форма – настъпва подобряване. Ако обаче е в тежка форма, функцията на белите дробове се нарушава и настъпва кислороден глад. Това е състояние, което изисква апаратна вентилация на белите дробове.

9-11 ден

При по-леките случаи това е моментът, в който белите дробове се възстановяват, при по-тежките също има подобряване на състоянието, което може да е съпроводено с коремни болки.

12-14 ден

Температурата вече не се повишава, но има остатъчна кашлица и хронична умора.

15-22 ден

Настъпва пълно оздравяване.

Специалистите предупреждават, че подобряването в състоянието към 14 ден все още не е доказателство за пълна победа над коронавируса. При отделни случаи се докладва за повторно влошаване. Това обяснява някои теории, че след боледуване от COVID-19 не се създава имунитет. 

По-рано беше съобщено, че според учени симптомите при децата много трудно могат да се установят. Китайските медици и молекулярни биолози установиха, че заразяването при тях не предизвиква тежки пневмонии, но вирусът се задържа дълго в изпражненията им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови