Какви са тестовете за Covid-19 и как работят

Павлина Михайлова 26 март 2020 в 15:59 2797 0

Диагностичните тестове за COVID-19 станаха основен инструмент за проследяване на разпространението на болестта и затова Световната здравна организация многократно призовава тестването да бъде основен приоритет за всяка държава. Някои страни като Южна Корея и Сингапур бързо направиха стотици хиляди тестове, но на други места нещата вървят много бавно, коментира Nature.com.

Южна Корея, например, реагира бързо и ефективно, използвайки комбинацията от бързо тестване и проследяването на хора, контактни на тези, които са позитивни.

В резултат, казва Анжела Расмусен, вирусолог от Колумбийския университет в Ню Йорк, властите в Южна Корея успяха да идентифицират леко болни и безсимптомни хора, поставяйки ги под карантина, да спрат разпространението на вируса. „Не е трябвало да вземат мерки за социално дистанциране в такъв голям мащаб“, въпреки това коментира тя.

Сингапур пък разработи бърз тест преди коронавирусът да стигне своя пик в Китай, казва Върнън Лий, директор на Отдела за заразни болести в Министерството на здравеопазването. Болничните лаборатории получиха рано зелена светлина да използват и други одобрени PCR тестове (откриват генетичен материал от вируса). Те също така се съсредоточиха върху най-съществените случаи - хора с пневмония или хора, изложени на висок риск.

Но основната логистика е била направена (лабораторен капацитет, обучени хора, реактиви и инструменти) още след избухването през 2003 г. на SARS-CoV-1. „След SARS подготвяхме и укрепвахме цялата система. Това не е нещо, което създадохме заради COVID-19 “, казва Лий.

Кой отговори бавно?

Експертите в областта на здравеопазването критикуват САЩ заради бавния отговор на пандемията. Кенет Бърнард, който е консултирал бивши американски президенти по въпросите на биозащитата, казва, че координаторът по пандемията на Белия дом е можел да улесни комуникациите между различните агенции и да разработи план за увеличаване броя на тестовете. Но човекът, който беше на този пост, напусна Съвета на националната сигурност на президента Доналд Тръмп през май 2018 г. заради реорганизацията, проведена от съветника по национална сигурност Джон Болтън. Контраадмирал Р. Тимоти Цимер беше старши директор на администрацията на Тръмп по глобалната здравна сигурност и биозащита. След неговото напускане целият екип от експерти за борба със смъртоносни пандемии беше разпуснат.

Едва преди няколко дни, на 21 март, американските регулатори одобриха бърз тест, който може да бъде извършен, без да е необходимо да се изпращат проби в лаборатория. Той трябва да бъде готов до края на месеца.

Какво има в най-ползвания тест

Повечето тестове за COVID-19 понастоящем се правят с генетичен материал от вируса, взет с тампон от носа и гърлото, като се използва обратната транскрипция на полимеразната верижна реакция (RT-PCR). Но PCR може да открие вируса само докато той присъства в човека. Известно е също, че понякога се получават лъжливи положителни резултати, ако реагентите в лабораторията се замърсят.

Серологичният тест

Голямата цел е да се разработи надежден серологичен тест - този, който може да открие минали вирусни инфекции, като търси антитела в кръвта, произведени след инфектиране с вируса. Такъв тест може да покаже степента на разпространение на вируса в дадена общност и да предостави полезна информация за общественото здраве.

„В момента е ясно, че виждаме само върха на айсберга: само хората, които са толкова болни, че се нуждаят от хоспитализация и интензивни грижи“, казва Робърт Гари, вирусолог от Медицинското училище на университета Тулан в Ню Орлиънс, Луизиана.

Какви други тестове могат да бъдат измислени?

Все още има място за иновации. Групите, водени от две от най-големите имена в CRISPR (технология за генно редактиране), работят върху нови техники с цел подобряване на тестовете. „При всяка нова епидемия ние сме с една крачка назад, тъй като нямаме бърза диагностика за идентифициране на новия организъм“, казва Чарлз Чиу, лекар по инфекциозни болести в Калифорнийския университет в Сан Франциско, който работи с Mammoth Biosciences. „Ключово предимство е, че реакцията на CRISPR е невероятно специфична и може да се извърши за 5–10 минути.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови